Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Resume

ReseblogPosted by HP Nilsson 12 Jun, 2012 17:38

Tisdag den 12 juni 2012

Sammanfattning
Denna resa kanske inte varit den mest spektakulära av mina kinaresor. Men det har kanske heller inte varit meningen. Syftet var egentligen att besöka Ningxia. Resten var mer bonusspår och omfattat sådant jag ’missat’ tidigare och mer vanliga kinesiska städer och byar ’of the beaten track’, så att säga. Inte mindre intressant. Jag har sett kinesiska klassiker som Hangzhou och Gula Bergen (HuangShan), noterat att Henan-bor är precis så otrevliga som man kunnat förvänta sig, rest genom landsbygden och sett risfält, berg och öken, hittat ett par av landets mysigaste ’backpacker-chill out places’ – Old City Youth Hostel i Gula Bergen/Tunxi och Xiangzimen Youth Hostel i Xian -, upptäckt en ny stadsdel i Xian och vandrat genom en parad av gamla huvudstäder och därmed fördjupat mina kunskaper i Kinas invecklade historia och fått känna historiens vingslag under mina fötter. Konstig formulering det sista kanske. Det blev i alla fall en 400 mil in alles, på en höft räknat.

Mest av allt har jag upptäckt att NingXia, som jag trodde var en fattig, anonym och rural utpost i själva verket är mer moderniserad än många centrala provinser. En välutvecklad infrastruktur, trevlig atmosfär, vänliga människor, god mat och en lång och intressant historia som tangerar den kinesiska civilisationens vagga. Provinsen har en mycket varierad geografi, allt man kan önska, med berg, öken och vatten. Lite varmt förståss för en nordbo…

Den inhemska utvecklingen i Kina
Kina utvecklas och dekadensen med den. Dock inte så farligt som man kunde befarat. Fortfarande är nudelsoppan ett centralt inslag i vardagen och verkar förbli så. Att tillgången på kaffe ökat må väl vara förlåtet, inte så många som dricker kaffe ändå. Likaså spelar det väl ingen roll om man dricker Baijou eller Gordons Gin. Glass har däremot kommit för att stanna, mjukglass och pinnaglass, smakar precis som hemma, men det kan väl vara förlåtet det också. Det svalkar faktiskt bra i värmen.

Söta konditorivaror, franska kök och italienska pizzor kan man däremot ifrågasätta va fan dom gör här. Kina som har ett kök som är tusen gånger större än hela Europa tillsammans, dessutom effektivare och näringsriktigare, behöver väl inte denna skräpmat. Killen som serverade på det västerländska caféet i Datong var faktiskt själv motståndare till utvecklingen och tyckte att det är inget annat än ’fashion’. Bara ett sätt att impa på brudarna eller affärsbekanta. Så klart är det det, jag kunde inget annat än att hålla med honom. Men som sagt är det ändå ett förhållandevis litet inslag i vardagen.

Underhållning
Jag brukar säga nåt om musiken här… Det är ju inte Kinas starka sida och det finns inte så mycket att säga egentligen. Popmusiken är fortfarande usel och det har inte förbättrats nämnvärt. Inte för att dom är dåliga musiker, dom bara saknar personlighet. Och det är sällan man hör stämsång. Ingen rock ’n’ roll här inte. Knarkar för lite kanske… Folkmusiken är lika tråkig med undantag för Tibet och XinJiang som sätter lite studs på rytmen. Snygga tjejer dessutom.

Mer urbana folkliga sånger kan vara ganska underhållande däremot, speciellt ocm man får höra nån blåsorkester eller så. Dom kan ösa på ganska bra med ganska kärva klanger som för tankarna till jazz eller blues men på ett kinesiskt vis. Den klassiska musiken, typ Pekingopera och så, är också intressant men ganska ogripbar. Jäkla oväsen emellanåt, men det är ju kul i och för sig. Det finns vacker och suggestiv strängmusik också för den delen.

TV-utbudet är fruktansvärt uselt. Mängder med evighetssåpor, känns som det är samma serier som för tio år sedan. Annars är det 32 nyhetskanaler samt militärmagasin, sport och enstaka naturprogram. Det händer undantagsvis att man lyckas pricka in någon dubbad amerikansk B-film och, om man har riktig tur, någon gammal kinesisk långfilm.

Urbaniseringen
På det större planet börjar man kunna se ett mönster i den inhemska utvecklingen. I början på seklet byggdes massor med banker och varuhus. Mycket kritik hördes då att man kanske borde bygga bostäder istället. Under mina resor åren därefter har jag noterat med viken frenesi vägar, järnväg och andra kommunikationer byggts ut. Kina måste idag vara världsbäst på järnvägar och mobiltäckning. Man bygger vägar idag också men ett grundnät tycks ha skapats nu i de flesta provinser. Nu, 2012, blir man istället chockerad med vilken hastighet man bygger bostäder. Kanske har det hela tiden varit en medveten politik - först skapar man ett investeringsunderlag, sen skapar man en infrastruktur och därefter kan man urbanisera. På riktigt.

Analys
Utvecklingen, ja. I 30 år har Kina haft en årlig BNP-utveckling på ca 10%. Otroligt! I västvärlden har man lite skadeglatt väntat på att den kinesiska ekonomin skulle bli överhettad eller att utvecklingen i alla fall skulle mattas. Ingenting tyder emellertid på detta. Snarare tvärtom, det verkar som det är nu utvecklingen börjar på allvar!

Faktiskt har senaste dagarnas nyheter gett en (oroande) bild av en helt ny världsordning. Inget som var oväntat kanske men nu känns det plötsligt högst påtagligt. Det är bara politikerna där hemma som inte vaknat än utan väljer att stoppa huvudet i sanden. Vi borde förberett oss på detta för femton år sedan.

Asien, hälften av jordens befolkning, enas nu med Kina som drivmotor! Europa kan inte hålla sams och verkar helt ute, hela Mellanöstern är snart ett enda stort inbördeskrig och amerikanarna, som kraschat sin egen och alla andras ekonomi, fortsätter envetet med sin aggressiva politik och har svårt att komma med något nytänkande.

Problemområden som Afghanistan och Burma kommer nu sannolikt att styras upp av Kina och Afrika, som västvärlden i 60 år misslyckats med att få på benen – tja, ambitionerna har väl inte varit så höga egentligen– börjar nu leva upp genom ett samarbete med Kina. Långt efter naturligtvis…

Med tanke på att Europa och USA i decennier enbart valt att klaga, skälla och peka finger åt Kina, och även Ryssland för den delen, är ju samarbetsviljan inte så stor på den fronten. So it all makes sence… Kanske dags att emigrera?

Eftertext
Summa summarum har det, trots frånvaro av allt för spektakulära fenomen, varit en mycket intressant resa som gett flera nya och fördjupade insikter om både landet och omvärlden. Många frågor återstår dock att besvara, till exempel – VEM FAN BLANDAR ALL BETONG?

Tack för denna gång och hoppas ni haft en givande och underhållande läsning.

 • Comments(3)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post64

Innanför Murarna

ReseblogPosted by HP Nilsson 11 Jun, 2012 22:43

Måndag den 11 juni 2012

Sista dagen på min resa kan man säga. Reser till Beijing imorgon och kanske shoppa lite. Inte gjort så mycket idag. Studerat lite kinesiska, lite sent kanske.

Jag har också funderat på om kineser är otrevliga eller inte. Dom är väl olika till personen helt enkelt, precis som vi. Nere i Gula Bergen tycke killen på hotellet att jag var den hövligaste människan han träffat. En överdrift hoppas jag, men visst försöker jag vara vänlig. Är man artig och visar respekt blir man också artigt bemött. Jag träffade en tjej som hade alla förutfattade meningar om kineser man kan ha och tyckte också att hon blivit mycket otrevligt bemött. Men det är ju klart att med den attityden blir man väl också likvärdigt bemött...

Städerskor och serveringspersonal är sådana kineserna gärna sparkar på och skriker efter. De uppskattar därför extra att man hälsar på dem och tackar för servicen, vilket är ganska naturligt för en svensk. Ibland blir det faktiskt lite för mycket. När man handlar i butiken där hemma betalar man och så tackar man när man får växel tillbaka. Så dumt egentligen, varför tackar man för att man får tillbaka sina egna pengar? I Kina blir det bara konstigt, det finns liksom inget att tacka för. Dom skall väl vara glada att jag handlar i deras affär kanske rent av?

Ett viktigt trick är däremot att om man tar emot någonting, pengar, visitkort eller liknande skall man ta emot det med BÅDA händerna. Speciellt om de ger med båda händerna. Det upplevs mycket hövligt och är ett tecken på stor respekt. Och kanske extra mycket om en utlänning visar sig insatt i deras kultur och beter sig så kinesiskt.

Vandrat en sista runda i staden. Varmt som fan. Dom river verkligen allting innanför murarna. En krans på 100 meter utanför muren också. Undrar vad det skall bli där, ringväg kanske. Skulle inte förvåna mig om dom grävde en vallgrav.

Inne i centrum pågår nybygge för fullt av gamla låghus. Uppenbart att ingen skall bo där. Inte många i alla fall, hyrorna måste bli astronomiska. Alla som bott här lär väl vara tvångsförflyttade till de nya bostadskomplexen i utkanten av staden. Innerstaden kommer nog att bli en extrem turistanläggning. Det finns något liknande kvarter i Chengdu, och nu i Peking också, söder om Tiananmen square. Här blir det en hel stad. Vad skall dom fylla den med? Det hade varit intressant att komma hit om ett par år.

Besökte trumtornet. Såklart. Lite risigt skick men charmigt. Ett Taoist-tempel hittade jag också i centrum, betydligt mer påkostad finish. Taoismen är som jag tidigare sagt lite suspekt. Det sägs att den bottnar i Laoze’s texter om Tao (egentligen ’Dao’ – Vägen - ) från 500-talet BC. Men han skrev ju mer om allmänna filosofiska frågor. Taoismen vill jag minnas kom till genom någon feodalkung som ville göra sig märkvärdig och satte ihop en religion av gammal kinesisk mytologi, lite mystisism och lite visa ord. Rena soppan tycker jag och jag förstår inte vad det går ut på. Jag blir inte klokare när jag försöker läsa om det. Inget illa menat med det. Den har ändå sin charm på nåt sett och Taoismen har tidvis varit en stor rörelse inom landet och har som sagt fortfarande en trogen skara anhängare.

Dom är seriösa i alla fall. Inga fuskbyggen. De gamla Ming-husen har en stomme av betong, lite komiskt, och taksluten dekoreras mycket omsorgsfullt av konstnärer. Till och med lite bladguld har dom kostat på sig tror jag.

Västra delen av staden är redan uppbyggd och där finns nu modebutiker och discomusik i de nygamla minghusen som är uppbyggda kring ett centrum som heter Röda Torget. Antikt-Kommunism-Kapitalism. Sicken kulturblandning! Men såå vida pass kinesiskt…

 • Comments(2)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post63

Jordnötter och tempel

ReseblogPosted by HP Nilsson 11 Jun, 2012 00:17

Söndag 10 juni 2012

Åt brunch på min lunchrestaurang igen. Man får ett beställningslista att fylla i, allt på kinesiska. Nästan omöjligt att känna igen något. De har lärt mig beställa ris med nötkött. Beställde nån extra smårätt på måfå. Visade sig vara jordnötter marinerade med svart vinäger. Ny sensation! Man lär sig alltid något nytt.

För nån vecka sedan hade de roligt åt mig i en småstad. Jag satt på restaurangen och åt, så frågade dom om jag kunde läsa vad som stod på vägmenyn. Nja, nudlar och nöt/kött var väl det mesta jag kunde utläsa sådär direkt. Degknyten kanske. Jag förstod att dom sedan pratade om mig. Dom tyckte det var lustigt med en som reste runt på landsbygden i ett främmande land och bara kunde dessa tre ord. Men det säger väl något om vad som är väsentligt här i landet.

Det blev mer historia idag. Åkte åt nordost till XuanKong Si, the Hanging Monastery i Hengshan bergen några kilometer från Hunyuan. XuanKong är en unik tempelkonstruktion som formligen hänger 75 meter upp på klippväggen. Den lär innehålla element från både taoismen, konfucianismen och buddhismen även om det inte är lätt för en lekman att urskilja. Även denna attraktion härstammar från Norra Wei, omvälvningarnas tid, men vissa justeringar har väl gjorts genom åren. Det sägs att Wei-kejsaren medvetet skapade en multikulturell helig plats för att skapa enighet bland olika etniska grupper. Vackra tak, knarrande golv och trånga passager kännetecknar annars templet. Långa ekstockar stöttar framsidan som lianer mot bergväggen. En ståtlig syn. Informationen om templet är dock påtagligt mager.

Udda diskussion. För några veckor sedan hände en tragisk olycka i Hangzhou. En busschaufför blev dödligt skadad av en projektil som for in genom vindrutan. Jag fattade aldrig riktigt vad som hände. Han lyckades emellertid stanna bussen och rädda passagerarna innan han dog. Allt blev filmat av bevakningskameran. Han blev hyllad som en hjälte av hundratals taxi- och busschaufförer på gatorna vilket väckte frågan om varför man egentligen kände sådant behov att skapa hjältar. Detta väckte i sin tur en diskussion om varför kineserna ofta anses så ohjälpsamma och hänsynslösa.

Det är väl lite att ta i, jag har aldrig tyckt att kineserna är speciellt ohjälpsamma men visst undviker de att blanda sig i andras liv om det inte är nödvändig. Poliser och biljettkassörskor smilar knappast i onödan. De är inte otrevliga heller för den delen. Självupptagenheten märks i trafiken och i biljettkön också. Men när det verkligen behövs så visst är de hjälpsamma.

Man menade att den genomsnittlige kinesen fortfarande, trots den ekonomiska tillväxt, har det ganska skralt och man är väldigt trångbodd. Konkurensen från alla andra kineser är stenhård, vilket inte minst märks i skolorna och i karriären. Man har fullt upp med sitt eget liv helt enkelt. Såklart. Inte så mycket utrymme för pjosk. Inget konstigt med det. Frågan väcktes i alla fall. Behövs en ny kinesisk ’patriotism’?

 • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post62

Skulpturer och väggmålningar

ReseblogPosted by HP Nilsson 09 Jun, 2012 22:56

Lördag 9 juni 2012

Så har man beskådat ytterligare ett underverk. Under 400- och 500-talen var Kina splittrat och norra delarna fick nya härskare. Ett turkiskt folk, Tuoba, grundade då ett eget rike känt under namnet Norra Wei –dynastin. Ett ganska omfattande rike som enligt Wiki'n beskrivs som "...part of an era of political turbulence and intense social and cultural change". Bland annat fick buddhismen sitt genombrott då.

Det var dessa Tuoba som skapade vad som nu är Shanxis största attraktion, Yungang-grottorna, några mil väster om Datong. Apropå huvudstäder var faktiskt Datong huvudstad i Norra Wei under en period. En bonus i min svit av huvudstäder.

Yunguang är bland Kinas finaste och bäst bevarade buddha-grottor, även om regn, sandstormar och kulturrevolutioner slitit en hel del på finishen. Det lär finnas drygt 50,000 statyer här, jag räknade dom inte, karvade i bergsväggen. Vissa tog 25 år att färdigställa. Samtliga statyer är daterade till slutet av 400-talet.

Och faktiskt var det en imponerande syn. Om Datong är slitet och smutsigt så var denna turistanläggning i betydligt fräschare skick. En stor välstädad och luftig parkanläggning. Ett par 17 meters-buddhor utmejslade inne i berget imponerade djupt, men målningarna och statyerna som täckte väggarna var nästan ännu mera fängslande. Någon grotta var täck av tusen buddhor, tusen på kinesiska betyder ’många’. En hel del målningar och statyer var i förvånansvärt gott skick och de största grottorna täcktes på 1500-talet av en träfasad som fortfarande står kvar.

Jag skulle påstå att dessa grottor i Datong överträffar Mogao i kvalité även om Mogao äger en större historisk skatt och var ett verksamt område under mycket längre tid. Båda är å andra sidan skapade av Tuoba-dynastin.

Det förefaller som om ett band av buddhagrottor går genom norra Kina - Yungang Shiku här i Datong, Xumi Shan vid Guyuan i Ningxia, Maiji Shan söder om Tianshui i södra Gansu, (eventuellt Bingling Si söder om Lanzhou i Gansu också), Mogao Ku vid Dunhuang i västra Gansu och Bezeklik utanför Turpan i XinJiang. De flesta härstammar från samma epok. Det är ingen tillfällighet att de sammanfaller med Sidenvägen naturligtvis, mycket kultur spreds med handelsvarorna. Jag måste erkänna att jag besökt samtliga av dessa.

Bytt hotell idag, 190 spänn vilket får betraktas som en rejäl discount. Antagligen är det kris i staden just nu på grund av allt byggande. Internettet funkar fint och cafeét ligger bara 10 meter härifrån. Tvärs över gatan har jag hittat en fastfood-restaurang. Fast food här har ingenting med hamburgare att göra utan bara det att de levererar kinesisk mat på löpande band. Gott, fräscht och väl tilltaget med ris för 15-20 spänn.

Livet är faktiskt roligt här i Kina. Som turist i alla fall. Det räcker man sätter sig i en bil och betraktar trafiken så blir man full av skratt. Som dom kör… I kväll satt jag på fiket och tittade på när trottoarvakten skällde på bilisterna när dom parkerade snett på trottoaren. Och bilisterna suckar och förstår ingenting. Som dom parkerar… I övrigt är den trasiga trottoaren, inte minst kvällstid, ett totalt kaos med grillkök, friterade bröd, fruktförsäljare, parkerade mopeder, lösspringande hundar, lekande ungar, grävarbeten, minibordsserveringar och poliskurar. Sicken röra, men så levande… Härom dagen när jag besökte arkeologi-museet fick jag en stor inträdesbiljett samt en rad småbiljetter till kamelritten och båten, och så vidare. De sistnämnda blåste bort i ökenvinden. Katastrof! Guiden fick jiddra länge och väl vid varje station, sen fick jag följa med i alla fall. Såklart. Det var ju uppenbart att jag hade betalt. Kineser och deras biljetter… När man checkar in på hotellet får man ett kvitto på hyran och depositionen man betalt. När man sedan checkar ut tar de kvittot och lämnar tillbaka överskottet och så står man där frågande. Utan kvitto. Hur gick det till? Kvittot är inte till för min skull utan för deras. Kineserna och deras kvittokultur… Utmed vägen till grottorna idag var militären utkommenderad att klippa buskarna och träden. Snyggt och prydligt. Visst är dom roliga, kineserna…

 • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post61

Gammalt som Nytt

ReseblogPosted by HP Nilsson 09 Jun, 2012 12:34

Fredag 8 juni 2012

Så är jag i en ny provins, Shanxi - inte att förväxla med Shaanxi, grannprovinsen västerut. Det är huvudsakligen kineser som bor här. Ganska tätbefolkad, 210 inv/km2. Provinsen ligger i centrala delarna av landet och får väl betraktas som typisk kinesisk men härskades ett tag av turkiska stammar. Ekonomin kunde varit bättre. BNP per capita ligger på medelnivå för Kina, sämre än Ningxia faktiskt. Kolproduktion och annan tung industri är den stora grejen här.

Här i utkanten av staden där jag bor är ganska slitet. Det är väl egentligen typiskt kinesiskt men det märks att utvecklingen är lite efter här i provinsen. Trottoarerna är så trasiga och smutsiga och det är knappt man kan gå på dom. Det kan man ändå i och för sig inte för det är fullt med parkerade bilar, fruktstånd, grillkök och skräphögar i vägen ändå. Här finns trånga hutonger och gamla bostadshus och massor av mat.

Jag beslöt att ta en promenad in mot centrum under eftermiddagen för att orientera mig. Datong, med betoningen på första stavelsen, är ändå inte riktigt vad jag föreställt mig. Det hade framgått att man förra året renoverade lite i centrum, men det borde varit klart nu. Inte alls! Nu håller man på att riva ALLTING innanför stadsmurarna! Själva stadsmuren, av imponerande storlek, restaureras också och den gamla lermuren täcks nu med tegel. (Här räcker det alltså inte med betong utan det krävs murbruk och tegelstenar också.)

Följden är att hela norra delen är avspärrad och man fick gå en lång omväg i ökenvärmen, runt muren för att komma in i centrum. Hamnade mitt i skolavslutningarna dessutom förstod jag. Mängder med folk, föräldrar, släktingar, ungar, poliser samt motorcyklar och bilar. Eftersom Storgatan var avspärrad gick dessutom all ordinarie trafik på sidogatorna. Sicken röra! Men sååå vida pass kinesiskt!

Tja, Old Town – där fanns ju inte så mycket att se där anyway. Mer än rivningsmassor och grävskopor. Jag satte mig på trottoarkanten vid sidan om en gammal kines och så satt vi där tysta och begrundade spektaklet. Jag tror han uppskattade min närvaro. Som en slags sympati.

Meningen är att man skall bygga upp pittoreska småhus i gammal stil, så som staden en gång såg ut. Detta är en paradox i den kinesiska utvecklingen, dock inte helt ovanlig. Först river man allt gammalt och bygger nytt. Sen river man allt det nya och bygger upp det gamla igen! …Som om man skulle riva Lugnet i Malmö och bygga små gathus där (Reepalu, Slatan och Percy Nilsson kunde bo, ingen annan lär ha råd).

Ett gammalt tempel hittade jag dock. I bästa buddhistiska stil. Ming-arkitektur, välvda tak, drakar på takåsarna och en vacker innergård med en vattendam med bro över. När man tittade två gånger satt emellertid en halvmåne på taket! En moské! Sicken kulturkrock, jag har aldrig sett detta förut.

Ett par andra konkreta fynd gjorde jag också på denna vandring. Jag hittade ett mer centralt hotell för samma pris och skall flytta imorgon. Inte för att det är något fel med mitt nuvarande men det saknar shangwang, internet. Mobilen funkar inte här i Shanxi och någon kommunikation med omvärlden får man ju ha.

Mitt luktsinne lyckades också spåra bokstäverna COFFEE på en husvägg och på vägen hem slank jag in där. Ibland blir det lite konstigt - man kan ju inte vara säker så jag frågade artigt ”Ni you kafei, ma” och fick till svar ”Yes, we have”. Ombytta roller…

 • Comments(3)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post60

I'm just waitin for a train

ReseblogPosted by HP Nilsson 09 Jun, 2012 12:23

Torsdag 7 juni 2012

Lite mellandag idag. Checkade ut kl 12 och hade nästan tolv timmar att slå ihjäl. Strosat på gatorna, suttit och läst i parkerna, vandrat upp till 11 våningen i pagodan i Västra Templet. Fin utsikt. Och druckit kaffe på Napoli. Om någon undrar var caféet ligger följer man bara Minzu Street norrut och bara ett par hundra meter norr om Beijing Donglu ligger det på vänster sida. (Det finns faktiskt nämnt i guideboken upptäckte jag i efterhand men med fullständigt fel adress.)

Jag minns när jag var i en liten by Afrika. Där kom en ensam åsna gående på bygatan rakt genom centrum och med bestämda steg fortsatte han ut ur byn på andra hållet. Så undrade jag stilla: Var fan kom han ifrån - och vet han verkligen vart han är på väg? Kineserna tittar på mig lika undrande. Blond, långhårig och okammad, med en sliten solhatt, barfota i sandaler, slinker lite random in på ett hak, fimpar på golvet och sörplar i mig en nudelsoppa som vilken kines som helst, men kan ingen kinesiska. Och försvinner sen ut på gatan igen.

I Xian är man väl van vid backpackers som beter sig konstigt. Men här i Ningxia har man inget begrepp om vad det är överhuvudtaget. Knappt man har någon inhemsk turism. Dom kanske tror jag är - en amerikansk spion?- en engelsk författare som skall skriva nedlåtande artiklar om landet? Kanske det var en Alien i alla fall?! Han från hällristningen…

Flickan dom guidade mig bland stenåldersfossilerna i går tyckte i alla fall att det var en ära att få guida mig. Det ryktades att en amerikan varit där förra månaden, men han pratade flytande kinesiska.

Nyheter: Afghanistan och dess president, som är lide trött på amerikanska drönar- attacker och NATOs misslyckade säkerhetspolitik, önskar ett närmare samarbete med med Kina, inte minst i kampen mot terrorism. Dom har ju ett gemensamt intresse i detta. Kina vill dessutom säkert öppna handelsvägarna från Kashgar, på sikt. Euron diskuteras mycket flitigt. ’Shanghai Coorporation Organization (SCO)’, en organisation med medlemmar från stora delar av Asien (USA ville men fick inte vara med!), diskuterar djupare samarbete både inom ekonomi, politik och säkerhet. Och… En ny Sidenväg planeras som skall nå ända fram till Europa! Lite nordligare sträckning genom Kazakstan och norr om Kaspiska havet. Ingen trafik med kameler denna gång utan med snabbtåg. Kinesiska och ryska.

 • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post59

Från Pekingmannen till Indiana Jones

ReseblogPosted by HP Nilsson 06 Jun, 2012 23:15

Onsdag 6 juni 2012

Utflykt idag igen. Började dock dagen med att jaga en tågbiljett. Ibland blir det lite struligare än man trott. Ett kvarter från hotellet ligger ett biljettkontor. Var det meningen i alla fall. Nu var hela kvarteret rivet. Lite lång näsa. Frågade en trottoarvakt – dom har faktiskt vakter på trottoarerna som håller reda på parkerade bilar, som man parkerar just på trottoarerna – och fattade att det fanns ett kontor längre bort, precis så diffust som man kan förvänta sig av en kines. En taxichaufför körde mig dit bara för att inse att det också var stängt. – Okay, kör mig till tågstationen då, sa jag men han bara skrattade och sa ’hen dade’ – JÄTTESTORT (You don't want to go there!), och viftade med armarna. Ett par telefonsamtal så hittade han ett annat kontor, inrymt i en hörna i en hotellobby. Hur skall man kunna hitta sådana ställen? Visst kan kineser vara mycket hjälpsamma!

Så jag fick min biljett i alla fall. Allt ordnar sig alltid i Kina. Hardsleeper, bottenslafen denna gång vilket betraktas som lyxigast. Det känns tryggt att ha denna lilla röda papperslapp i fickan på nåt sätt. Känns som ens framtid är tryggad. Det blir inget Inre Mongoliet denna resa, det blir för stressigt och hafsigt. Djingis Mausoleum, som jag skulle besöka, är dessutom en fake visade det sig. Det blir Datong i Shanxi istället, kl 23,30 imorgon.

En del nya trick har jag lärt mig denna resa. Jag fottar alltid det kinesiska namnet dit jag skall med mobilen. Så visar man bara upp det i biljettkassan. Dom är duktiga på att fatta vart man skall men det är definitivt bra att dubbelkolla. Innan man betalt. Likaså fottar jag stadsskartan eller laddar ner från Google och för över till mobilen. På det sättet slipper man asa med guideboken, som är på 1000 sidor och väger nåt kilo, hela tiden. Inget man har i bröstfickan liksom. So now I'm traveling light...

I övrigt är mobilen ingen revolution precis. GPS, Mina Platser, kartbilder, sociala medier, väderprognos och sånt kan man ju glömma. Efter 3 dagar hade jag förbrukat mina 650 kr i dataöverföring! Hur tänker mobilbolagen här då??? Förövrigt är Facebook och Youtube bannlysta i detta land.

Så tog jag bussen från Norra busstationen ut på landsbyggden, till Shui Dong Gou, en arkeologisk site på gränsen till Inre Mongoliet. Jag fick be chauffören säga till när vi var framme. Här har man funnit mänskliga spår 30,000 år tillbaka som både tidsmässigt och innehållsmässigt överensstämmer väl med fynden i Europa och Mellanöstern. Människan spreds alltså ganska jämt över kontinenterna. Franska arkeologer fann platsen på 20-talet och viktigast är kanske att det var startskottet för arkeologiska undersökningar i Kina.

Ett museum ingick i touren. Här hade man tillfogat några skallar av Homo Habilis och Pekingmänniskor för att göra det intressantare. Den första pekingmannen hittades ju faktiskt med hjälp av en svensk, Kina-Gunnar. Han var väl egentligen dansk men vi svenskar brukar säga att han var svensk av någon anledning. Han var i alla fall både geolog och arkeolog och hjälpte kineserna att hitta mineraler i början på förra seklet. En dag avslöjade hans falkögon att ’där borta har det nog bott människor för länge sedan’. När man senare började gräva där fann man den första ’Pekingmannen’, nån Erectus-typ, ca 500,000 år gammal. En förmänniska med kinesiska drag. Mycket viktig för den kinesiska självkänslan. Originalet försvann tyvärr spårlöst under japanernas invasion. Kina-Gunnar, som vi är mycket stolta över hemma i Sverige fanns dock inte nämnd här.

Platsen är dock mer än så. Här finns en del av den Långa Muren, inte de äldsta delarna men ändå. Denna del är från Mingdynastin på 1400-talet och sträcker sig ca 20 mil och utrustad med fyrtorn. Muren är inte så glamourös som den tegelklädda delen vid Peking. Den är heller inte restaurerad utan i högsta grad i befintligt skick. Här är den byggd av packad lera armerad med vass, vilket stora delar av muren förövrigt också är.

Jag kan nu skryta med att jag varit på början av muren i Kinesiska Sjön, på slutet av den i Gobiöknen, Badaling i Peking såklart och Mingmuren i NingXia. Tja, nånstans till tror jag.

På platsen finns också en litet Ming-fort som ansvarade över fyrtornen på muren och som grädde på moset finns det ett 3 km långt kulvertsystem under marken. Här finner man allt man kan önska från en Indiana Jones-story. Lönngångar, falska dörrar, hemliga gömställen, djupa golvfällor med spetsade träpålar, knivblad inbyggda i golven och spikklubbor i taken. Golven i gångarna är fortfarande klädda med sten från Ming-epoken och man kan identifiera ett kök, en samlingssal, vaktposter, logement och en liten vattenbrunn.

Dom är faktiskt roliga, kineserna. På denna högst seriösa rundtur, som tog mer än tre timmar, lyckades dom få in en illustration på en 270 graders panoramamodell med bildspel, blixtar, regn ,snö och jordbävning, en tur med en elbuss, en kamelritt, en båtfärd och en lift med en åsnekärra. Tillbaka till museet åkte man dieselbuss. Sicken heldag!

Fick lift tillbaka till staden och dumpad i utkanten någonstans. Fattade inte riktigt vilket håll vi kom ifrån och fick irra omkring ett tag men räddade mig genom att lyckas lukta mig fram till 'Napoli', det italienska kaféet. Konstiga förmågor man har.

50 spänn för en kanna brasilianskt kaffe, men det var en värdig avslutning på denna dag.

 • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post58

På gator och torg

ReseblogPosted by HP Nilsson 05 Jun, 2012 23:11

Tisdag 5 juni 2012

Ning Xia, som skulle kunna tydas som ’Fredlig Sommar’ – jag tror inte att sommar har betydelsen årstid utan på nåt sätt syftar på blomning, blommande kultur, typ. Kinas första (förhistoriska)dynasti hette Xia – är känt, för mig i alla fall, som ett lantligt och mycket fattigt område. När man undersöker saken kommer provinsen emellertid på 17 plats av 31 i BNP per capita (2011, wikipedia), ungefär i klass med det välutvecklade Shaanxi (Xian) som jag nyss kom ifrån. Trubbigt redskap naturligtvis och man kan tro att ojämnligheten mellan stad och landsbyggd är stor. Densiteten här är 90inv/km2 förövrigt, mycket moderat för att vara Kina där snittet ligger på 135.

Det förefaller dock som provinsen utvecklas och moderniseras med stormsteg. Det uppges att 2008 ökade industriproduktionen med 50 % mot året innan. Vägarna och kommunikationerna är bland de bästa på denna resa. De nya bostadshusen är ganska snygga, parkerna välskötta, folk på gatan är vänliga, taxin är billig och hotellen likaså.

Kinesiska hotell, i budget klass, är ofta ganska sunkiga. Fuktskadade väggar, trasiga toalettstolar och badkar, sunkiga heltäckningsmattor, varmvattnet som stängs kl 10, slitna eluttag, sunkig frukost och så vidare. (Hostel’en har oftast bättre standard.) Här på mitt hotell, JinJiang Inn - 220 kr med discount, har snygga felfria rum och toaletter, laminatgolv, fungerande TV och RJ45-uttag till datorn. Och en stor fräsch frukostbuffé. Varmhållen och med blandat utbud. En kines gnällde visserligen över att han inte fick sin nudelsoppa men annars fanns te-kokta ägg, två sorters rissoppa, ångkokta degknyten (baoze), stekta degknyten (jiaoze), mian-bröd och toast-bröd, frukt, olika sorters stekta eller picklade grönsaker. Till och med en kaffeautomat! Man blir förvånad.

Nackdelen med mitt fina hotell är att det mest finns moderna handelsgator i närheten. Modebutiker, stora restauranger och stora bankkomplex. Ingen miljö för en backpacker att vistas i. Var är mina ångkokta degknyten för 4 kr?

Apropå restauranger, igår när jag var ute och letade efter min degknyten hade personalen morgongymnastik i raka led på parkeringsplatsen. Platschefen själv stod på trappan, sparkade med benen och ledde övningarna. Dom är roliga, kineserna.

Man frapperas faktiskt över hur många banker det finns. När utvecklingen i Kina tog fart på riktigt, i början av seklet, byggdes nästan bara varuhuskomplex, försäkringsbolag och bankkontor. Stora bankkontor. Huvudgatorna i alla städer är kantade av Ningxia Aggricultural Bank, Bank of Communication, China Commercial Bank, HSBC, ABC, ICBC, Bank of China etc. Visst har dom mycket pengar i Kina men det är väl ändå att ta i.

Ändå fick jag ta taxi till min bank igårkväll. Det är Bank of China – ZhongGuo YinHang, bostavligen: Mittens Rikes Silver Kompani - som gäller och bara huvudkontoret tog garanterat utländska kort. Tankade rejält, 5000 spänn, behöver nog inte mer pengar denna resa.

Strosade tillbaka från banken och åt kvällsmat på en restaurang. Ett av de absolut största problemen med att resa själv i Kina är att man inte kan gå på restaurang. Maten här är portionerad för grupper. Ofta köper man kött för sig och grönsaker för sig. Och så betalar man extra för en minimal skål med ris. Det blev stekta auberginer med fläskkött, båda utsökta, men ändå lite enahanda. Fläsk och kyckling styckas ofta med yxa, med ben och brosk och allting, så får man knapra och spotta bäst man kan. Pilligt och enerverande men kineserna betalar extra för det! 130 kuai och jag orkade inte äta mer än hälften, men jag behövde lite omväxling i dieten.

Idag har jag mest vandrat runt bland stadens parker, lyckats köpa en deodorant, vilket varit mitt största världsliga problem senaste dagarna, lämnat laundry på hotellet, mitt näst största problem, hittat en italiensk bar som serverade kaffe och framför allt – köpt en kinesisk gong gong som låter fantastiskt illa, 90 spänn! Sicket kap!

Nyheter: Nu har jag hittat CCTV News på kanal 110. Putin besöker Kina. Länderna fördjupar och breddar sitt handelsavtal, Kina är nu Rysslands största handelspartner. Euron förlorar värde mot Kinas Yuan. Kina anställer gruvarbetare i Zambia och bygger landets största idrotts-stadium. Kinesiska bolag investerar i Europeiska vinodlingar. Snart dricker vi kinesiskt Bordeaux!

Och om någon undrar vem som blandar all betong så vet jag fortfarande inte. En brocka är emellertid inte nåt att komma med. Här ar det tvångsblandning som gäller, det är trots allt en diktatur…

 • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post57

Rena öknen

ReseblogPosted by HP Nilsson 04 Jun, 2012 22:46

Måndag den 4 juni 2012

Det blev en ganska hård dag. Varmt som fan. Prognosen säger att det skall bli oväder morgon, brukar inte stämma i och för sig, men jag tänkte lika bra att komma loss idag. Har gjort en rundtur till tre platser väster om staden. Hotellchefen kan lite engelska och hjälpte mig deala med taxichaufförerna. 400 kwai för en heldag, helt okay tycker jag, guideboken föreslog 300 men är lite inaktuell, chauffören verkade också nöjd. Det är väl bra business? Det hade inte gått att genomföra med lokalbussar på en dag och nu fick jag en ’guide’ också på köpet.

Förlåt att jag tjatar. Men på väg ut ur staden slås jag återigen av – satan vad dom bygger. Hela förstäder växer upp som svampar ur jorden. Det känns som någon spelar nåt dataspel, typ Sim City. Man trycker på en knapp som så växer det upp en stad på några sekunder. Hur hinner man dra alla elkablar, planera vattenförsörjningen och gräver ner avlopp? Och VEM FAN BLANDAR ALL BETONG!

Hur som helst. Först besökte jag ’Western Film Studios’, en filmstad ute i öknen. Egentligen två städer, en Ming-stad och en Qing-stad. En mängd kinesiska filmer har spelats in här och jag tror Harry Potter varit här en sväng också. Ganska stor anläggning om än i lite befintligt skick. Här kunde man också beskåda gamla möbler, scenkläder och filmposters. Jag har tidigare varit i en liknande filmstad utanför Dunhuang i Gobiöknen. Rätt så kul upplevelse och levandegör historien på nåt sätt.

Kinesisk TV visar mängder med ganska usla såpor på sina 68 kanaler - vanligen baserade på kungfu-historier från Ming/Qing med vackra prinsessor och onda trollkarlar. Alternativt krigsserier från kinesisk-japanska kriget eller det påföljande inbördeskriget. Jag förstår inte vilket. Många av dessa har säkert sin upprinnelse här också.

Det finns några usla sjukhus-och polissåpor också för den delen. Annars visar de bara nyheter eller 'Ensam singel söker fru', typ. Kanal 6 visar tennis hela tiden men kanal 9 visar faktiskt bra naturprogram. Överlag är TV-utbudet är alltså MINST lika uselt som hemma! (CCTV News, som är engelskspråkig, hittar man sällan på apparaterna, ingen är väl intresserad av ställa in den.) Kineserna kan ju annars göra ganska bra film, suggestiva och vardagsnära, som fransk film på nåt sätt, långt ifrån amerikansk glamourfilm.

Därefter besökte jag hällristningarna i Helan-bergen. Torrt område. Berget är kalt och ogästvänligt och på platån framför växer bara lite låga gröna buskar. Ett litet museum ingick i biljettpriset. De hade faktiskt hällristningar från Sverige också i en monter. Helanbergen är en barriär mot öknen och de mongoliska stäpperna och var länge ett naturligt skydd för bosättningarna vid Gula Floden. Det hjälpte ju inte i längden dock. Några alien såg jag inte.

Till slut besökte vi XiXias kejsargravar. Ett litet museum ingick här också med berättelser från XiXias historia och arkeologiska fynd från området. Idag är gravarna bara några lerhögar men ursprungligen täcktes de av en träfasad i buddhistisk stil. Den största är 23 meter hög. Sammanlagt finns en 200 gravar i området. Man har dock bara tillträde till de tre största. Trots skicket är det en imponerande känsla att få se dem och man känner historians vingslag.

Det blev en 7 timmars tripp i ökenhettan och både jag och chauffören var slitna när vi kom hem. Ömma fötter och lår. Men nöjda.

 • Comments(4)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post56

Bröd och hällristningar

ReseblogPosted by HP Nilsson 03 Jun, 2012 22:45

Söndag 3 juni 2012

Ningxia är ett ganska trevligt område. Multietnisk, avslappnat, ganska billigt och ovanligt fräscha hotell. Varierad mat och chili’n smakar chili. I Anhui och Henan tyckte jag maten var ganska mesigt. Frukost på mitt stamhak. Svart rissoppa (ibland är den vit, ibland gul), te-kokt ägg och ett gäng fyllda degknyten. 4 kr.

Trafikpolisen är väldigt närvarande överallt i Kina. Det är vanligt med polisburar i större vägkorsningar. Patrullerande bilar och motorcyklar har alltid blåljusen på. Sällan de gör någonting emellertid. Polisen i Kina heter ’Gong An’, vilket ungefär betyder ’det allmänna lugnet',eller 'public peace’. Bara deras närvaro funkar nog ganska bra. När jag nyss haffade en taxi i en vägkorsning, på väg till busstationen, kom en patrullbil precis efter och anmärkte i megafonen att man inte fick stanna så nära korsningen (eller nåt), på trottoaren gick däremot bra, så var det inte mer med det. Jag tänker på sverige där det anses fruktansvärt kriminellt om man råkar cykla på gångstigen.

Flytet fortsätter. Tio minuter efter att jag kom till stationen gick bussen. Bussarna går frekvent men detta var dessutom en expressbuss, modell modernare. 2 timmar till huvudstaden. Jag har tidigare nämnt att busstationer i Kina är som flygplatser. Nu har man även infört säkerhetsinstruktioner enligt flygmodell. Fasten seatbelts at takeoff, håll reda på nödutgångarna, stuva bagaget säkert på hyllorna och man får (numera?) inte ta med pistoler, ammunition, oljefat, radioaktiva ämnen eller kärnvapen ombord. Levande höns eller grisar sägs det inget om… Dessutom visas alltid film på bussarna, precis som på flyget. Varierande kvallité. Ofta lite buskis-humor över dem, ibland Jackie Chan, häromdagen nån amerikans action, dubbad på kinesiska såklart.

Hotellrum i Old Town på Trumtornsgatan, igen. Norra delen av gatan denna gång. Västerut har man byggt en ny industrialiserad stadsdel. Satsade på lite högre standard eftersom priserna ändå är moderata. Mycket snygga och fräscha rum. Faktum är att staden upplevs ganska snygg och fräsch för att vara kinesisk. Själva trumtornet ligger bara en svensk kortruff härifrån. Inte lika imponerande som i Xian förståss och jag tror inte det är öppet för besök. Södra delen av gatan är gågata med alla modebutiker.

Jag hittade marknadsgatan nåt kvarter härifrån i riktig orientalisk stil. Grönsaker och köttstycken i långa trånga rader. Och bröd… långa, korta, breda, tunna, runda, tjocka, fula och gulliga. Muslimskt uppenbarligen. Det är något heligt och maniskt med deras bröd. Jag föredrar trots allt ris.

Besökte provinsmuseet. Jättelik nybyggd monumental byggnad. Taxichauffören visste inte ens att det fanns. Ningxia präglas av Gula Floden som gör en krök norröver genom provinsen. Floden har alltid varit en grogrund för mänsklig aktivitet och är en viktig del av kinesisk fornhistoria. Främst är YinChuan känd för XiXias konungagravar samt ett bergsområde med stenristningar, typ våra hällristningar men mycket äldre.

En hel avdelning av museet är tillägnat dessa ristningar men på kinesiskt vis är dateringen lite diffus. Gammalt och förhistoriskt sägs det, någonstans nämns att de är från slutet av äldre stenåldern. Vad nu kinesisk stenålder innebär. Kanske svårt att datera helt enkelt. Det finns ristningar av tigrar, hundar, solgudar, hjortar, jägare och … en alien! Spänningen stiger.

 • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post55

Sanddyner

ReseblogPosted by HP Nilsson 02 Jun, 2012 21:37

Lördag den 2 juni 2012

Utflykt till Shapotou i utkanten av Tenggeröknen och vid stranden av Gula Floden. Lokalbussen går ända dit ut, ca 45 min väster om Zhongwei. Taxichaufförerna slåss om att få köra en dit. Dom tror att alla utlänningar har obegränsat med pengar. Redan igår när jag anlände med full packning ville en kille köra mig direkt till öknen. Va fan tror dom? Får man lov att packa upp först? Bussen funkade utmärkt, 4 spänn.

I grunden är det ett reseach-center för öken-vetenskap men har också blivit en turistfälla med sandboarding, linbanor, rafting och bungy-jump. Jag tog en kamelritt upp för sandkullarna men det fick räcka med det. Man kan göra längre kamelturer inåt öknen och tälta där men jag har gjort det förut och kan klara mig utan denna gång. Tiden börjar gå och jag satsar på YinChuan istället.

Forskningscentret anlades på 50-talet. Tydligen var redan Mao bekymrad över utvecklingen. Med den globala uppvärmningen är ämnet ju mer aktuellt än någonsin. Den mesta texten var på kinesiska så klart men det framgick i alla fall att nästan 20 % av Kina består av öken. Quite a bit.

Tillbaka här i Zhongwei kan man bara konstatera att det är mycket musik i omlopp. Pensionärsorkestern håller på att jamma fortfarande och på torget är det nån tjej från XinJiang, tror jag, som har dansuppvisning i traditionell dress. Ingen vill ha dricks…

Utelivet frodas, hela centrum är ett stort Lilla Torg med hundratals restauranger - nudlar, rismat, grillspett och degknyten. Och öl såklart.

 • Comments(2)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post54

ZhongWei

ReseblogPosted by HP Nilsson 01 Jun, 2012 20:36

Fredag 1 juni 2012

Norrut. Visst har jag ett otroligt flyt med bussarna. Tog mig till stationen på vinst och förlust, 5 min senare gick bussen. Kwai, kwai – fort, fort. 2½ timme direkt till Zhongwei. Det fanns inte ens en direktlinje enligt guideboken.

Vad jag noterat denna resa är att nu har infrastrukturen verkligen blommat upp. Guidebokens uppgifter stämmer sällan (publ maj 2011). Även här, in the outskirts, är det färdigställda tre-fyrfiliga betalvägar som förbinder alla städer. Ännu ganska tomma på trafik. Stora bro- och tunnelsystem. Järnvägen är minst lika utbyggd. Mestadels elektrifierad och går på pyloner eller höga vallar spikrakt genom landskapet. Redan för flera år sedan lade jag märke till att de mindre, ’nyanlagda’, städerna ofta har bisarrt breda gator, ännu utan någon större trafik. Planeringen är väl gjord med tanke på kommande decennier. Om man tror att dom är dumma, kineserna, som gör man ett misstag. Men vem fan blandar all betong?

Vi närmar oss öknen och det är varmt och torrt. Ändå odlar man en hel del ris här. Stora vattenkanaler korsar landskapet. Trädplanteringar kantar vägarna och åkrarna. Gran och lövträd blandat.

Här i Zhongwei finns inte heller några utlänningar. Det är svårt att kommunicera för de blir så nervösa av främlingar att de inte ens lyssnar vad man säger. Fingertecknen för siffror fungerar inte här i provinsen, när man visar tecknet för ’sju’ nickar dom, ja, ja, och sen kostar det tio.

Fick ett fint hotell rum för 130 kr samt 20 kr extra för ett rum med dator. Finfint. Däremot fanns ingen ström. Således fungerade varken datorn eller routern. Kanske skulle komma ström i eftermiddag.

Jag bor mycket centralt vid Folkets Torg, ett stenkast från tågstationen.Solhatt idag. Gick en runda i eftermiddags kring torget och hamnade vid en liten terrass där ett gäng amatörer, typ pensionärsorkestern, satt och spelade traditionella sånger. Rolig musik. Jag satte mig ner för att lyssna men väckte sån uppståndelse att jag fick gå där ifrån. Sverige känner dom inte till här.

Hamnade i stället på ortens sevärdhet, Gao Miao Templet, det höga templet. Coolt. Byggt i fyra våningar symmetriskt med öppningen mot söder och flyglar på båda sidorna. Efter alla Feng Shui'ns regler. Lite kråkslott över det men ändå i hyfsat gott skick. Ursprungligen byggt på 1400-talet men rekonstruerat i Qing-stil på 1700-talet. Här har funnits Konfucianer, Taoister och Buddhister omväxlande genom tiderna. Ett komisk tillägg är att källarens katakomber, ett skyddsrum byggt under kulturrevolutionen (varför dom nu byggde ett skyddsrum), har inretts med skrämmande scener ur det buddhistiska helvetet. Jämmer och ylande hörs från väggarna och figurer som steker varandra i wokpannor och skär ut tungan på varandra. Bisarrt och lustigt.

 • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post53

Buddagrottor

ReseblogPosted by HP Nilsson 31 May, 2012 20:33

Torsdag 31 maj 2012

Buddagrottorna

Här i Guyuan rustas det flitigt. Det märks att man försöker få fart på staden. Nyöppnade butiker ligger i långa rader utmed gatorna här i centrum. Lite längre bort byggs bostadshus. I Kina bygger man städer i samma takt som vi bygger villakvarter. Vem fan blandar all betong? Trafiken är ganska lente och man får inte köra i mer är 40 km/tim. Utlänningar finns inte här överhuvudtaget.

Även om det är muslimska trakter ser man bara enstaka män med sina vita kalotter och nästan inga kvinnor med hucklen. En del har små blåa mössor istället. Rondellen är smyckad med tibetanska bönevimplar, på kullen ligger en buddistisk pagoda och taxichauffören hade en kungakrona med kors på som lyckosymbol i bilen. Jag lyckades inte reda ut vad det stod för.

Idag gjorde jag en liten utflykt till ett bergsområde med buddhagrottor, XumiShan. För att komma dit tar man lokalbussen till SanLing en timme norrut. Därifrån nån mil ut i terrängen. Inte så lätt att reda ut de här lokalbussarna, hotellpersonalen fick hjälpta mig att stoppa rätt buss. Inte så svårt att ta sig till grottorna när man väl kommit till SanLing, problemet insåg jag var att ta sig tillbaka. En taxichaufför hjälpte mig dock genom det hela.

Ganska torrt i markerna här ute. Man förstod dock att det regnar ymnigt ibland för vägarna dikas omsorgsfullt ut och på sluttningarna har man gjutna vattenfällor som leder undan vattenmassorna. Rader med träd håller också på att planteras ut med vägarna, man har väl problem med jorderosion och kanske sandstormar. Ända bort i Peking besväras man nu av dessa stormar.

Det blev många trappsteg igen. Massor med hålrum i bergsväggen med buddhastatyer. Tyvärr var skyltningen dålig och ingen information alls på engelska. Enligt uppgift skall de äldsta figurerna härstamma från Sui och Tang, det vill säga från 600-talet och framåt. Kan väl stämma, det motsvarar grottorna i Tianshui och Mogau i grannprovinsen Gansu.

En del av hålrummen var dock tomma, kanske artefakterna är stulna eller förhoppningsvis på renovering. Många figurer hade trasiga ansikten vilket kan bero på vittring naturligtvis men också muslimsk framfart. Enligt dom får man ju inte avbilda ansikten. Men dock var många statyer i förvånansvärt gott skick och till och med en del färg satt kvar sedan förra millenniet. Kronan på verket är en 23 meter Buddha inhuggen i bergväggen. Trots allt får man tro att detta avsides komplex legat utanför fokus för muslimsk och kulturrevolutioners framfart.

Förutom mig fanns bara ett gäng på tre kineser som besökte området. Man förstod dock att något var på gång för området hade rustats upp med en stor parkeringsplats och modern entrébyggnad, souvenirförsäljarna var redan på plats och hela anläggningen välstädad och utrustad med skräpkorgar.

Ja, Guyuan är inte så upphetsande i sig, just another chinese town, men en skön avstickare för imorgon skall jag till turistparadiset Zhongwei.

 • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post52

Berg och dalar

ReseblogPosted by HP Nilsson 31 May, 2012 20:27

Onsdag den 30 maj 2012

Det blev en sista kopp kaffe och fem cigg till frukost på gästhuset innan jag tog mig till busstationen. Inte ens taxichauffören hittade dit fattade jag och efter något varv i staden hamnade jag på longdistansstationen i alla fall. Men jag har faktiskt bra flyt med bussarna för en halvtimme senare gick den. Sex timmar till Guyuan.

Ett par amerikanska språkstudenter lämnade också i dag. De skulle till Tibet. Tydligen har det varit några självbränningar där i dagarna och läget är nog mer spänt än någonsin. Lycka till. En av anledningarna till att de är här är att i Staterna är det nu så många kinesiska gäststudenter att lärarna behöver lära sig kinesiska. Nån slags konstig omvänd integrering. De här killarna hade dock blivit hookta på livet här och tänkte nog stanna för gott.

Passerade bergen i västra Shaanxi med fantastiska dalgångar. Bergssluttningarna är nästan helt terrasserade. Tyder väl på långvarigt kulturbruk här. Blandad småskalig odling. Många bergsväggar har hålrum som förfaller ha utgjort boningar och en del tycks fortfarande användas.

NingXia har alltid varit kinesiskt bortsett från 900-1200-talet då tibetanska tanguter utropade en egen stat i området, XiXia. Dess korta historia är rörig och staten föll slutligen när mongolerna anföll – och indirekt blev området således kinesiskt igen. Så var den ordningen återställd.

XiXias största bidrag till världshistorien är väl just att det var den första civilisationen som Djingis erövrade - ett hjältedåd i sig vilket bör nämnas, då man anföll genom öknen vilket var fullständigt oväntat och otänkbart. Även idag för området en ytterst anonym tillvaro och jag har aldrig hört en nyhet därifrån, inte ens en liten naturkatastrof eller gruvras.

Idag är NingXia en autonom provins och hemvist för Hui. Sägs det - i verkligheten är faktiskt Han-kineserna i majoritet. Hui är ett samlingsnamn på turkisk-arabiska kineser som härstammar från sidenvägens förbindelser. Begreppet tycks mest vara en konstruktion för de finns idag överallt hela landet och gemensamt tycks mest vara deras muslimska tro, deras avsky för fläskkött och de små runda vita mössorna. ...och shis-kebab såklart.

Muslimsk mat- och kulturvaror är en stor business här men det förfaller som man utvecklar området i rask takt på många områden. Lite lustigt har bland annat de kinesiska oljebolagen investerat i stora druvplantager för vinproduktion här. Olja som olja kanske…

Här i Guyuan är det i alla fall muslimskt även om jag såg någon pagoda i utkanten av staden. En av de få gånger jag har haft problem att få hotellrum, tre hotell var fulla. Vad sysslar dom med här? Till slut hjälpte en taxichaufför mig. Rent och snyggt hotellrum, ett av de bästa jag haft, för 180kr. Internet på rummet.

 • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post51

Klockor och torn

ReseblogPosted by HP Nilsson 29 May, 2012 19:40

Tisdag den 29 maj 2012

Har haft svårt att bestämma vart jag skall. Väl på väg mot biljettkontoret ändrade jag mig igen. Jag stannar till i en mindre stad i södra Ningxia, Guyuan. Fick fråga på gästhuset hur man enklast kommer dit. Knappt dom hört talas om stället. Det blir buss i alla fall, inte från långdistans-stationen utan från någon station här i närheten. Tur jag frågade. Behöver således ingen biljett och kunde lika gärna stuckit idag. Nu tvättar jag i stället och är hel-laundrad i alla fall. Var lite kris med pengar ett tag. Mina bankkort funkade inte i middags men det löste sig ikväll. Jag tror kreditbankerna ligger nere 'nattetid', de tror väl fortfarande att det bara är folk i västvärlden som använder pengar.

Varmt idag, går knappt att vara ute. Tog en promenad in åt stan och besökte trumtornet. Hundratals svalor och bor under takåsen, tornsvalor får man väl tro. Har nog inte varit där förut, missade trumuppträdet så jag fick gå dit en gång till. Tja, inte så där väldigt intressant. Blev en obligatorisk runda i de muslimska kvarteren istället när jag ändå var i närheten. Busslaster med dumma turister.

Trumtornet bildar ett par med Klocktornet. Här möter gammalt nytt. Klocktornet står mitt i en femfilig rondell där Norra/Södra Storgatan möter Västra/Östra Storgatan. I fonden ligger ett jättelikt shoppingcenter och framför en chick boutique-gata. Och en liten park såklart, lite brunbränd såhär års. En underjordisk passage tar en till tornet.

Båda tornen är från slutet av 1300-talet, strax efter att mongolerna blev avpolleterade, och är byggda i typisk Ming-stil. Alla städer med självaktning har ett klock- och trumtorn. De deklarerade gryning och solnedgång men varnade säkert också vid fara – bränder, anfall och sånna saker. En äldre klocka, från 700-talet, finns på stenmuseét och väger 6 ton. Coolt! En sån skulle man haft.

Stadsplaneringen i Xian är intressant. Kartbilden utgör ett nästan perfekt rutnät med gator in nord-sydlig och öst-västlig rikting. Som en modernt anlagd amerikansk stad. Xians gatunät är emellertid några tusen år gammalt och amerikanarna ligger hopplöst långt efter. Ha!

Det blev ingen nattmarknad igår, det spöregnade och alla hade gått hem. Blev muslimsk hamburgare, dvs ett gäng grillspett instoppade i ett pitabröd samt wokade nudlar med ägg och kött ikväll istället. 25 spänn in alles.

Kvarteren här vid muren är konstnärskvarter, med stenskogen i centrum. Massor av konst - kalligrafi, traditionella tuschmålningar men också moderna oljemålningar. Jag insåg att det som är turist- och souvenirgata på dagen på natten omvandlas till en dunkel matmarknad.

 • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post50

Tankar en regnig dag (del 3)

ReseblogPosted by HP Nilsson 28 May, 2012 20:48

Måndag 28 maj 2012

Chillar. Jag har ju faktiskt semester. Alla är ense om att detta är nog det mysigaste hostel i Kina. Just nu spelar de blandad kvalitetsjazz i högtalarna, nytt och gammalt, och jag har beställt en Cointreau till kaffet.

Jag dricker annars inte mycket på dessa resor. Finns liksom ingen anledning och det kan vara hälsosamt att hålla sig skärpt. Ölen är absolut helt okey, om någon undrar. Ganska svensk kvalité. Spriten måste man däremot vara hängiven kinaresenär för att inta… Men den river gott i halsen.

Regnar idag. Blev plötsligen lite nervös för min laundry som hängt på tork på taket sedan igår, men nån av ’de små flickorna’ har hänsynsfull plockat in att tvätt under tak. Jag tror de bor i en dorm på taket. Gjort lite reseach om NingXia. Försökte hitta kartbilder på Google att ladda i mobilen men det var ganska magert resultat. Borde köpt biljett idag men jag kan inte bestämma vart jag skall så det får bli imorgon.

Gick bort till ’Stenskogsmuseét’ som ligger här i närheten. En stor tempelanläggning som sedan 1000 år har varit en samlingsplats för historiska steninskriptioner. Därav namnet, Stenskogen. Mycket från Tang-epoken såklart men och äldre och yngre. Här finns texter om Konfucius, taoismen, buddismen och en udda tavla om nestorianerna. De var de första kristna, syrier, som kom till Kina på 600-talet. Jag har nu förstått att de blev utfrusna ur den kristna församlingen på 400-talet då de hävdade att Kristus var till hälften människa. Det trodde ju jag också men vad begriper jag om sådant. Jag vill minnas att även Marco Polo skrev om nestorianska bosättningar som då fortfarande fanns kvar i västra Kina. De försvann dock snart därefter.

En annan udda samling tavlor härhör från en aktad kalligraf från Tangperioden, ’Zhang the Mad’. Den förklarande texten lyder: ”När han druckit sitt vin grät han och vandrade vilt omkring. Sen fattade han sin pensel och svepte fritt och obehindrat utan att förlora mönstret”. En sann konstnär, lite Vida Pass.

Får bli nattmarknaden ikväll igen.

 • Comments(1)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post49

Muren runt på 80 minuter

ReseblogPosted by HP Nilsson 27 May, 2012 23:14

Söndag 27 maj 2012

Anlände till Xian kl 4 i morse. Faktiskt en 20 minuter sent. Hade en plan att ta mig till ett hostel vid södra stadsporten. Tog bara tio minuter att ta sig i full fart genom hela stan med taxi vid denna tidpunkt. Och det fanns plats på hemmet. Ett mycket charmigt gammalt gårdshus med stenväggar och massiva trämöbler som rustats upp för att passa backpackers, inte minst moderna kineser. Vinrankor av plast i taket, röda lanternor, snidade träfönster, bar, WiFi, kaffe, varmvatten… och laundry! Högsta grad kris nu. 9 kronor för en maskin, 1 krona för tvättmedlet. Best choice enligt guideboken. Tror jag säkert.

Apropå backpackers är det konstagt att kineserna, som släpar på så mycket hela tiden, inte minst på tågen – inte har några ryggsäckar! Plastpåsar, pappkartonger, rissäckar, dramaten-vagnar, tunnor – allt släpar dom på tågen. Svårt att greppa och hopplöst att stuva. Ser man en kines med ryggsäck kommer han troligen från Hong Kong.

Sovit halva dagen. För varmt att gå ut. Ätit på någon kinesisk fastfood-kedja i närheten. Dricker kaffe, röker, snackar med ett tyskt par, internettar. Laundrar så klart.

Xian, eller området kring i alla fall, är födelseplatsen för kejsarstaten, Qin dynastin, 221 BC. Området, som tangerar Gula Floden, har dock varit väsentlig del av hela kinas förhistoria och tidiga dynastier. Tre gånger var jag här en gång. Den första gången gjorde jag det man skall göra här, besöka terrakotta-armen och sånt. Andra gången var det en avstamp mot sidenvägen för det var här, i huvudstaden, den slutade. Här finns White Goose Pagoda från Tang-dynastin där de buddistiska dokumenten, som anlände via sidenvägen, samlades. Läs gärna ’Journey to West’ som handlar om sidenvägen, en kinesisk kassiker från 1600-talet, underhållande, crazy, fantasy, dokumentär och historisk. Allt på en gång. Nu tredje gången jag är här är det som sagt mest en transit-punkt.

Idag är Xian huvudstad i Shaanxi. En provins med ca 40 miljoner varav drygt 8 miljoner i huvudstaden (2010). Ingen tror väl dock på officiella siffror längre. Densiteten är 180 inv/km2 (Sverige har 20). Här är ett omfattande jordbruk, 11 miljoner ton säd, bomull, olja och te produceras årligen och lika mycket frukt (2006). Kol, olja och gas-produktionen rankas på 4:e plats i landet. I provinsen finns sedan 90-talet dessutom ett par ’hi-tech areas’ som rankas bland de främsta i landet, men vad det innebär framgår inte. Xian bildar också en slags handels triangel med Chongqing och Chengdu, två riktiga megastäder inom rimligt avstånd . Ja, ingen vettig människa är väl intresserad av sånna uppgifter men poängen är att detta är en av de mer utvecklade delarna av landet. Utlänningar förekommer så pass ofta att även om man höjer ett ögonbryn eller två väcker man ingen större uppståndelse.

En annan sak provinsen är känd för är en av de största jordbävningarna någonsin då 800,000 omkom. Vi pratar då om 1500-talet. Ja, det är väl ingen som är intresserad av sådant heller.

Lagom till att skymningen började lägga sig tog jag mig samman och promenerade bort till stadsporten, hyrde en cykel och cyklade ett varv runt hela stadsmuren. Ganska meningslöst kanske men ändå en merit, inte vem som helst som cyklar runt på Xians stadsmur en söndagkväll. Blev ett gäng mur-foton så klart.

Här är nattmarknad bara ett kvarter bort. Jag har aldrig varit i denna delen av stan - de mer kända ’muslimska kvarteren’ ligger i centrala delarna av Xian, nära Trum- och Klocktornet och förefaller mycket mer turistiska. Grillosen ligger tung och de koleldade wokspisarna bokstavligen sprutar eld. Alldeles utmärkt avslutning på en meningslös dag.

 • Comments(1)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post48

On the streets of Kaifeng

ReseblogPosted by HP Nilsson 27 May, 2012 15:21

Fredag den 25 maj 2012

Idag blev det en lång runda på stan. Som en annan drogmissbrukare ’lyckades’ jag lite passande få in caféet i rutten. Buddisttempel och Taoisttempel. Snygga och välskötta, annars är ett tempel ett tempel. Jag har sett hundratals. Jag hittade också en kyrka i lite ortodox stil. Multikulturellt som sagt. Det myllrar av gatukök och restauranger. Ingen serverar ris! Konstigt ställe, det har blivit mycket nudlar nu. Inte så mycket chili, mer neutral smak, lite sött och surt, och mycket kött.

Bröllopsfölje på den trasiga gatan i morse. Gigantisk limousin, mattor av smällare, massa blomströssel och en lite paradorkester som spelade utanför restaurangen. Påkostat. Kinesisk musik är ganska rolig, påminner om vår västerländska harmonik och stämföring men melodierna är lite bakvända och slutar ofta där man tror de skall börja. Blåsinstrumenten är råa och gnälliga och man spelar gärna lite snett, kinesisk blues på nåt sätt. Antagligen spelar man otempererat.

Jag börjar få lite kris med laundry, ingen tvättservice häromkring. Klart det måste finnas någonstans. Det går inte att tvätta på rummet heller för fönsterna går inte att öppna och det finns inga möjligheter att torka. Fick köpa en t-shirt i en av modebutikerna.

Apropå det är det fortfarande vanligt med t-skirts med engelsk text på. Vanligen rappakalja och jag tror ingen läser vad det står. En tröja hade texten 'Anarchy is the solution' - man kan ju bli arresterad för sånt här i landet! I Huangshan hade en av tjejerna i baren texten 'Swedish fashion... nånting'. Jag påpekade att jag kom från det landet och hon sa "oh, läser du texten!?"

Vandrade lite på nattmarknaden ikväll. Jag fick fly lite hastigt från ett tehus, tror det var en bordell och dom försökte skinna mig på pengar.

Inget speciellt spännande annars med Kaifeng. Jag har funderat på att ta mig norrut mot bergen men samtidigt ligger jag stategiskt bra till, mitt på järnvägen mot Xian som är mitt delmål för att nå Ningxia. Sparar nog en massa konstiga byten att ta mig dit direkt.

Lördag 26 maj 2012

Soligt. Varmt och svettigt idag. Nåt konstigt med solen som nästan står i zenit. Det har varit mulet nästan varje dag hittills så jag har inte haft riktig koll men så långt söderut är vi ju inte. Kanske medelhavsnivå.

Vandrat runt lite idag igen. De har flera vackra sjösystem här i gamla stan, innanför de gamla murarna. Besökte museet. Skulle egentligen dit igår men pedicabben körde mig till den historiska kejsarstaden i stället. Inte så svårt att förstå ’museum’ egentligen. När jag skulle därifrån tillbaka till mitt hotell ville ingen köra mig överhuvudtaget. Gav väl för lite inkomst. Dumma Henan-bor! Pratar illa också, grötigt som om dom var fulla.

De är roliga med sina biljettsystem. Inträdet till museét var fritt men man fick ändå vänta på att biljettluckan öppnade, så fick man en gratisbiljett bara för att lämna den ifrån sig igen en tio sekunder senare. Så lustigt meningslöst. Säkert intressanta utställningar men tyvärr var all text på kinesiska – utom några skyltar med ’No Photo’.

Kaifeng, med betoning på första stavelsen, är som sagt en gammal huvudstad från Norra Song- dynastin, 900-1000-talet. En kort period förvisso men ändå en kejsarstad och naturligtvis finns det brons- och keramikfynd som är både äldre och yngre. Sidenvägen gick ända hit under en period. Här fanns dubbla stadsmurar och dubbla vallgravar med vattenflöden från Gula Floden, en viktig handelsväg. Och en Kejsarstad i staden såklart. Innersta muren är intakt, eller snarare rekonstruerad, och som sagt finns det rikligt med vackra vattendrag här fortfarande.

Nyheter: Hittade plötsligt ’CCTV News’ på teven, bland alla 68 kanaler. Kina har infört ett ’Greencard’ för prominenta utlänningar vilket ses som en utveckling i att öppna landet mot omvärlden. Mycket diskussioner om den Europeiska utvecklingen – det är det antagligen där hemma också - ser ju inte så bra ut. Kina är sura för att USA säljer vapen till Taiwan och USA är sura för att kineserna inte släpper sin valuta fri. Konflikten med Filippinerna hettar till sig.

Lång intervju med nån ny politiker från Burma, som egentligen heter Myanmar. Kineserna har varit förutseende och har redan djupa försänkningar i landet. Etniska kineser äger det mesta i Burma, kinesiska bolag har byggt vägar och försett landet med alla vardagliga förnödenheter, möjligen förutom bilar - stolar, bord, elkablar, glödlampor, porslin - allt är kinesiskt. Kinesiska regimen har också undvikit öppen konflikt med landet. Så nu när den politiska isen lossnat lite är det bara att vrida på kranarna…Nu försöker Hillary etablera kontakter i landet men fattar inte att tåget kört för länge sedan.

Nu åker jag baklänges i historien. Snabba ryck, fick en biljett till Xian ikväll, den föregående huvudstaden - från Han och Tang dynastin. Kort varsel men fick en hardsleeper mot förmodan. Tack för det. Mellanslafen denna gång.

 • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post47

Trumtornsgatan

ReseblogPosted by HP Nilsson 27 May, 2012 15:00

24 maj 2012

Resdag igen. Buss till ZhenZhou och snabbt byte till Kaifeng. Jag brukar faktiskt ha ett väldigt flyt med bussarna. Som väntat här i Henan försökte taxichauffören blåsa mig. Halvvägs från busstationen slog han av taxametern och ville ha tio gånger för mycket betalt. Han fick för mycket i alla fall men jag slängde pengarna på golvet så han fattade väl att jag tog illa upp. Han menade på att vi utlänningar har mycket pengar och råd att betala. Finns ju en poäng i det med det är väl inte så man gör sunda bussines.

Har fått ett hotellrum för 160 spänn i gamla stan, innanför murarna. På Trumtornsgatan faktiskt. Låter ju passande. Något trumtorn tycks dock inte finnas längre. Knappt någon gata heller för den delen. Den är uppbruten och jag tror dom gör om den till gågata, typ.

Det finns en blandad befolkning här. Några moskéer, en kristen församling och det har i alla fall funnits en judisk bosättning här. På bakgatorna grillas det friskt, hundratals hak här i närheten. En riktig restaurang har det varit svårare att hitta. Blev nudlar igen.

Ett kafé hittade jag däremot, DIO Coffee. Ett ungdomshak på shoppinggatan med kinesisk discomusik i spruckna högtalare. Det är konstigt att när man skall köpa vanligt kaffe, inte latte eller sånna konstigheter, så heter det amerikanskt kaffe. Amerikanarna som inte kan laga kaffe, borde heta svenskt kaffe eller nåt. Eftersom Amerika heter ’Det vackra landet’ förenklas det här helt enkelt till ’vackert kaffe’. Jag tog två koppar och satt och filosoferade vid vägkanten. Faktum är att dom gör mycket bättre kaffe i Kina än i Staterna.

Här på bakgatan var det fullt jam ikväll, en kille med en synth med automatbas som kompade några tjejer och killar som sjöng och spelade folkliga låtar. Helt coolt.

 • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post46

NanJieCun - Det sista kooperativet

ReseblogPosted by HP Nilsson 23 May, 2012 22:25

23 maj 2012

Tåg igår, buss idag. Efter byte i Luoyang kom jag fram till en litnenbyhåla, LinYang, vid femtiden. Antagligen inte så liten som man tror. Efter att ha rest genom bygden i två dagar kan jag bara säga: Fan vad dom bygger! Överallt! Jag tycker det är värre än någonsin. Alla städer bygger nya lägenheter, inte ett eller två hus utan hela bostadsområden. Vägbyggen eller förbättring av de befintliga vägarna pågår överallt, i städerna såväl som på landsbygden. I FuYang byggdes nya järnvägsspår, kanske en ny station till och med, och elektrifiering pågick. Där och i LinYang byggdes busstationerna om och bussarna fick tillsvidare parkera huller om buller på gatan. I alla hörn ligger sandhögar och med jämna mellanrum fanns betongstationer eller makadamupplag.

Jag har tidigare förutspått att en 400 miljoner kineser skall flytta in till stan. Nu nämndes 350 miljoner på TV. Fortfarande har ca 40% sin inkomst från jordbruket, en modern stat som Sverige eller USA ligger på 1-2 %. Klart dom bygger! ...men vara får dom all betong ifrån?

Någon kulturell förbättring kan faktiskt också skönjas. Bostadshusen är inte längre bara fyrkantiga betongkolosser utan nästan lite designade och har antydan till färgsatta. Skräpkorgar, även för recycling, finns av gott mått i stan och i parker och används faktiskt. På tåg och bussar slänger man inte skräpet på golvet eller ut genom fönstret, jo i här i Henan förståss, utan samlar noga ihop det. Men det är klart, när kineserna dratt i sig en jumbopack med solrosfrö blir det ju en del skalrester på golvet, tillsammans med nån äppleskrabba. Att spotta på golvet och röka i kupén har också kommit av sig. Nästan.

Kaffe och WiFi har jag redan nämnt. Toalettstolar är vanligare och det händer till och med att det finns toalettpapper på toaletterna. Dock skall man aldrig gå någonstans utan en bunta färdigvikta toapapper i fickan.

Hur som helst är jag nu i Linyang, en lite håla i centrala Henan. Utlänningar är uppenbart mycket ovanliga här. Jag har varit statist på säkert en 25 familjefoton ikväll med skolungdomar, småbarn och svärmödrar. När jag anlände efter sju timmars resa gick jag in på första bästa hak jag såg. ”Oj, en Laowei”. Jag sa jag var svensk och det var helt okej. Ägaren bjöd på en sup direkt. Och så några gruppfoto. Sverige är förövrigt inte lätt att säga men funkar också bättre nuförtiden. Man får lägga till rejäla diftonger bara, Svarijeää, liksom. Fortfarande säger jag ibland att jag kommer från Danmark. Och att jag är musiker, sjuksköterska funkar inte här.

Här i byn finns den enda kvarvarande maoistiska kooperativet, NanJieCun. På det stora torget utanför står en Mao-staty bevakad av två soldater från livgardet. I fonden finns stora porträtt av, Marx, Lenin och Stalin. I högtalarna spelas revolutionära sånger och det förmedlas något budskap, förmodligen om kooperativets dygder. Själv bor jag i kooperativets hotell, uppassad av massor små flickor som hälsar en välkommen och öppnar och låser dörren åt en.

Här finns ingen turism och det är lugnt och avslappnat och rent på gatorna. Några mindre men välskötta parker förmedlar också en avkopplande stämning. Industrierna häromkring verkar dock påtagligt öde, precis som guideboken påpekar, och kanske är allt en stor fake. Låter egentligen rimligt. Behagligt i alla fall och jag ångrar inte att jag gjorde denna detour.

 • Comments(3)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post45
Next »