Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

West Lake

ReseblogPosted by HP Nilsson 14 May, 2012 13:40

13 maj 2012

Sovit som en stock fram till middag. Det blev inte mycket till sömn förra dygnet. Mitt knä är fortfarande bra. Konstigt. Måste varit nån menisk som trillat på plats. Regntunga moln. Typiskt, när man är i staden som för alla kineser är själva symbolen för skönhet, i alla fall civiliserad sådan. (Det finns många ’vackra’ naturområden i landet.) Centrum av stan utgörs av en megastor insjö med några småöar i och som är omgiven av stora parkanläggningar. Hangzhou är så pass associerad med sjön att att man oftast säger ”- Oh, you’re going to the West Lake”.

Frukosten, snarare lunchen, blev en nudelsoppa ute på gatan i en sån där hål-i-väggen restaurang medan jag funderade på dagens upplägg. I vissa städer är det ibland svårt att få tag på taxi men jag hann bara ut på gatan och nätt och jämt tända en cigg innan en kille plockade upp mig på sin motorcykel, med ciggen i handen. Tja, elmoppe var det snarare. Ny erfarenhet. Inte helt fel, han tog sig smidigt och ljudlöst fram genom trafiken. Tur jag hade hunnit bestämma vart jag skulle - Norra Bergsgatan, strandpromenaden utmed norra delen av sjön.

Jag vandrade runt i en åtta timmar men hann bara avverka en bråkdel av området. Tusentals turister, det är ju söndag... tror jag i alla fall. I princip bara kineser. Jag mötte några amerikanska ungdomar, uppblåsta och självupptagna. Trots av vi befinner oss bara ett par timmar från ShangHai, tycks staden vara helt obekant för västerlänningarna. Däremot snackade jag lite med några inhemska studenter och en äldre, mycket artig och trevlig, kanadakines som hade en betydligt yngre sällskapsdam med sig. Inte ovanligt, i denna nykapitalistiska era, att äldre män agerar sugerdaddy åt yngre kvinnor. Ja, det kanske gynnar båda parter på nåt sätt.

Norra delen av sjön är en ren kavalkad av minnesmärken, tempel och museum. Jag fann en paviljong som var tillägnad en borgmästare som regerade i staden ett par år i början av 10-hundratalet, under Songdynastin. ” Han hjälpte de nödställda och var älskad av gräsrötterna” som det så vackert beskrevs. Någonting gjorde han väl rätt får man tro. Men det är väl bara kineserna som kan få för sig att sätta upp ett minnesmärke över en borgmästare som regerade för tusen år sedan… Vidare fanns ett mausoleum för en general från samma dynasti som blivit orättvist avrättad och en minnesplats tillägnad en hjältinna från revolutionen 1911, måste varit när kejsarväldet avskaffades. Ja, och så vidare. Dom är otroligt bra på att ta tillvara sin historia, kineserna. I motsatts till många andra… som oss själva till exempel.

Jag vet fortfarande inte var jag bor eller vad hotellet heter. Jag har ett visitkort från hotellet men förstår ingenting, kan inte ens utläsa en adress. Men taxichauffören fattade i alla fall. Internetanslutningen på hotellet har slutat att fungera. Flickan i receptionen tycks inte veta att det finns en internetanslutning överhuvudtaget. Men nu hittade jag en oskyddad WiFi som for omkring här i rummet och som jag smygsurfar på. Ha!

Nu väntar jag bara på lite bättre väder.

  • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post35