Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Tankar en regnig dag

ReseblogPosted by HP Nilsson 15 May, 2012 00:05

14 maj 2012

Regn nästan hela dagen. Fick hålla mig mest inomhus. De har ingen ’xiyifu’, tvättservice, här på hotellet så jag fick ändå ägna mig åt att handtvätta i vasken. Inget konstig med det, nåt som är konstigt med det här hotellet är däremot att jag inte behövde visa upp mitt pass när jag checkade in. Det är alltid extremt viktigt, passnummer och visanummer noteras noggrant. Very strange.

Jag fick i alla fall ta mig ut en sväng i eftermiddags och tanka pengar. Jag skall ut till mindre orter nu och inte överallt det går att ta ut kontanter. Bara Bank of China, HBCS och möjligen någon bank till har internationella pengaautomater. Visakort och Mastercard funkar sällan i butikerna, möjligen har det bättrat sig lite sista året. Kursen är 1.20kr för 1.00Yuan men här i texten översätter jag rakt av för enkelhets skull.

Fortfarande fattar jag inte var jag bor. Jag försöker orientera mig när jag åker taxi men tappar bort mig varje gång. Vägsystemet verkar helt skruvat här. Ganska ful bebyggelse förövrigt, huller om buller. Älskar fortfarande Chengdu, lite som Kinas Chicago, snyggt och prydligt.

Jag tog mig ner till sjön idag igen och chillade en stund i regnet. Mest för att kaffetarmen sög och det fanns ett bra café där. Nåt Starbucks-liknande. Får väl trappa ner koffeinet långsamt. Förstklassigt kaffe. 22 kronor för en medium kopp är så stor att den räcker till tre cigaretter. I Beijing fick man betala 10 spänn för en lite kopp micrat kaffe.

Klockan blev ganska mycket och jag fick äta middag på ett riktigt simpelt gatukök. Ett partytält på trottoaren där de serverade nån slags buffé. Man pekar på vad man tror man vill ha och betalar därefter. 10 spänn och rikligt med ris. En plastpall och ett minibord. Jag förstod att jag väckte livliga diskussioner bland gästerna när de pratade om ’laowai’, den vördnade främlingen, som åt med pinnar. Jag fick till och med påfyllning. Ibland är det konstigt, ju mindre man betalar, ju mer mat får man.

I morgon skall jag på utflykt.

  • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post36