Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Sidenodlarens Venedig

ReseblogPosted by HP Nilsson 16 May, 2012 00:52

15 maj 2012

Muslimsk nudelsoppa till frukost. Många tror att det inte finns nån religion i Kina eftersom det är ett kommunistland. Då har man inte riktigt, precis som i svensk media, perspektiv på landets historia. Kinas historia är en fyra tusen år varav landet var kommunistiskt i 30 år, 1947-76. Verkligen en parentes i historien. Visst är det en diktatur och har alltid varit, precis som alla länder varit och de flesta fortfarande är. Men det är ju en annan historia.

Förvisso är det sant att Mao ställde till det en hel del men mycket har man redan lyckats lappa och laga. Det är också sant att kineserna över lag har en ganska praktiskt syn på det här med religion, ungefär som svenskarna. Man är religiös när man behöver vara det. Rent politiskt råder religionsfrihet.

Det finns trots det en hel del religiös aktivitet. Störst är utan tvekan naturligtvis den kinesiska Buddismen men även den mer suspekta Taoismen tycks fortfarande ha sina anhängare. Den tibetanska Buddismen är intensiv i Tibet och Inre Mongoliet men hålls naturligtvis kort av myndigheterna. Av politiska skäl.

De västra, turkiska, delarna av landet blev islamiserat för drygt tusen år sedan och islam är således ett väletablerat kulturinslag i landet. Precis som alla andra folkgrupper har muslimerna med tiden spridit sig över landet och många större städer har muslimska kvarter. Doften av shis-kebab kan man känna överallt.

Kristendomen har en växande skara anhängare sägs det men är ändå en försvinnande liten del, delar av en procent tror jag. Trots det finns det faktiskt en katolsk kyrka mitt på gågatan i Peking. Jag kan inte historien bakom det. Katolikerna är dock lite dåligt på det. Dels är det något gammalt politiskt tjafs men värre är att Vatikanen kräver att påven styr över kyrkorna i landet. Aldrig i livet att kineserna skulle låta en främmande makt styra någonting här inom landet. Den konflikten lär förbli olöst. För evigt.

However, nudelsoppan är en bra start på dagen har jag insett. Man får i sig kolhydrater, lite buljongfett, salter, vätska och chili som sätter fart på svettningarna i hettan. Något ägg till det så är det fullbordat. Man står sig bra på det ända fram till eftermiddagen.

Jag har chillat lite nere vid sjön ikväll igen. En kopp kaffe med en parlör och försök lära mig några nya glosor. Förr skulle man lära sig vad internetcafé hette. Nu är det liksom lite ute och man får lära sig var internetuppkoppling heter istället. WiFi finns inte i parlören. Inte nog med att man skall lära sig rätt uttal utan här nere i södern pratar dom ganska sloppy och man måst lära sig fel uttal också. Framför allt har dom en egenhet att utelämna alla ’sche’-ljud. Ungefär som om vi skulle kalla flickor för ’tejer’, eller blusar för ’sortor’ eller att havet är väldigt ’dupt’.

För att komma till saken har jag varit på utflykt idag. En timmes bussfärd nordost till Wuzhen, en gammal stad från 800-talet som ligger utmed Stora Kanalen som förbinder Gula Floden och Yangze Floden. Staden är helt uppbyggd på vattenvägar. Här bedrev man framgångsrikt handel, främst med silke, ända fram på 1800-talet. Otroligt pittoreskt och romantiskt. Det finns flera liknande städer i området och Wuzhen är nog den minst kända. Faktum är att det är en relik från forna dagar. Man har restaurerat staden som den såg ut på 1800-talet och idag är det en ren turistanläggning. Fake fast på riktigt liksom. Ändå, inte destu mindre sevärt. 1000-tals turister där idag. På en tisdag. Jisus.

Kineserna är otroliga på att utnyttja historiska och kulturella platser till turistattraktioner. Naturområden och minoritetsbyar också för den delen. Vi svenskar skulle tycka det var larvigt och plastigt, men kineserna älskar sina turistfällor. Samtidigt tar man vara på sina historia, rustar upp eftersatta områden, skapar ett otroligt pengaflöde och ger folk sysselsättning. En win-win-situation helt enkelt.

I morgon flyttar jag till Anhui-provinsen och HuangShan, Gula Bergen. I kväll gäller det därför att ladda…mobilen, kameran och datorn.

Samtidigt får jag tacka ’Asus’, vem det nu är, och be om ursäkt för att jag åkt snålskjuts på hans bredband. Xiexie Ni..

  • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post37