Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Old Villages

ReseblogPosted by HP Nilsson 18 May, 2012 19:24

18 maj 2012

Prognosen för dagen blev helt fel. Jag borde ha rejäl muskelvärk efter 12 km trappor igår men känner ingenting. Mycket märkligt, kanske gick jag så länge att jag både fick träningsvärk och hann stretcha bort den samtidigt. Däremot brände jag armarna lite vilket jag inte förutsett. Jag har gått i långbyxor och skjorta hittills men igår när jag skulle svettas tog jag en t-shirt.

Det blev ingen vilodag heller för jag kollade väderprognosen igår kväll och det skall bli oväder imorgon, kanske storm. Hela sydkina har regnväder just nu och det är påväg hit. I morgon blir en bättre dag att chilla således.

Så det blev en turisttur till ett par världskulturmärkta byar häromkring, HongCun och XiDi. Nio kineser och jag i en Toyota Hiace. Dessa paketresor är inte det mest romantiska sättet att turista men sparar en massa besvär. Helt okay tur, jag hade nog inte fått ut mer om jag åkt själv. Eftersom vi hade kinesisk guide var det ingen mening att följa med gruppen utan jag strosade fritt. Jag träffade en mexikanare och en italienare som pratade franska och en tysk som pratade spanska. Med mig som kan lite kinesiska var vi en ganska multikulturell trupp. Jag träffade dem redan igår uppe på berget. Vi var de enda långnäsorna idag förövrigt.

Minoriteterna här, Huizhou, rotade sig i byarna för en tusen år sedan men tycks haft sin bästa tid under Qing-dynastin, den sista kejsarperioden. Karakteristiskt för byarna var mycket välarbetade trä- och stensniderier som prydde fönster och dörrar. Guideboken påpekar noga att 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' spelades in här. Turismen är omfattande och upprustning av byarna pågår.

Fälten häromkring håller redan på att skördas. De odlas någon meterhög växt med små smala baljor. Verkar som man var ute efter innehållet i baljorna, millimeterstora svarta frö. Mexikanaren trodde det var sorghum men jag är tveksam. Nån som har nån idé? Okay, jag fick precis veta, någon slags oljeväxt, 'oilseed'. Man skördar och tröskar för hand på traditionellt vis. Som överallt i Kina. En del fält var vattendränkta och nu pågick nyplantering av ris i stället.

Turen avslutades med ett besök i en finare sidenbutik och en örtbutik. Turistbutiker där man definitivt inte skall handla. Men det är inte alls ovanligt att kinesiska turistresor avslutas så. Det känns ganska meningslöst och inte heller kineserna var sugna på att shoppa. Jag tror turguiderna sponsras av varuhusen för att dra till sig kunder.

Vi västerlänningar, tillsammans med många kinesiska turister, bor nere i ’The Old City’, kring Gamla Gatan - Lao Jie. Här är mysigt men nästan bara turistbutiker som säljer konstiga saker som man inte har nytta av och det är knappt man hittar en jourbutik. Jo, faktiskt en butik hundra meter bort som drivs av två dvärgar. Lite lustigt på nåt sätt.

Restaurangerna är också lite konstiga. Turistiska och ganska smaklösa. Maten har i sydost verkar generellt vara lite smaklös. Vägg i vägg ligger i och för sig ett hak som har nudelsoppa och degknyten, svårt att misslyckas med, men vill man ha nåt mer rejält får man leta.

Apropå det får jag väl leta upp nåt matställe nu. Och invänta ovädret…

  • Comments(1)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post40