Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Landsbygd

ReseblogPosted by HP Nilsson 20 May, 2012 16:41

Söndag 20 maj 2012

Äntligen kom jag fel. Eftersom jag ändå är kvar här några dagar tog jag idag the local bus ut till förorten, 4,5 kr. Egentligen en annan stad, men jag märkte aldrig att Tunxi tog slut. Sedan en trehjuling ut till landsbygden och en ny turistby,Chengkan. Och se, inga turister! Lugnt och avkopplande.

Byn är i lite mer naturligt skick än HongCun och XiDi som jag besökte häromdagen och invånarna skötte sitt dagliga liv på åkern. Lite skördad raps, nya risplanteringar och några kålplantor.

På kullarna omkring tror jag dom odlade tebuskar. En del kända tesorter kommer härifrån.

Annars var sluttningarna här omkring täckta av vildväxande granskog. Lite absurt att se gran här nere i subtropiska områden. Vid en av huvudlederna borta i Hangzhou hade man faktiskt planterat några gigantiska ädelgranar i mittrenen. Jättesnyggt men jättekonstigt.

Alla byar häromkring, även här i gamla delen av Tunxi, har samma dekorerade tak och snidade fönsterdekorationer. Ibland är väggarna dekorerade med enkla målningar över fönster och dörrar - några flygande svalor, en häst eller liknande. Typiskt verkar också vara en liten sjö och vattendrag som omger byarna, en parkanläggning och några kinesiska broar.

Buddismen är inte påtaglig här, jag tror faktiskt de har en kvar en gammal konfusiansk ådra här.

Det blev en alternativ frukost idag. Jag har hittat ett nytt hak. Istället för den välkryddade nudelsopan hade jag idag rissoppa.Den är tämligen smaklös och därför äter man gärna nån xia te, ’small dish’, till, bestående av chilipicklade grönsaker. Man begriper aldrig vad det är för något man får. Rättika eller kålrot, typ.

Ångkokta degknyten passar också bra, inte de vanliga jiaoze, som våra ravioli, utan baoze, typ en bulle med en frikadell inbaka. …och ett ägg kokt i te. Jag vet inte vad det kostade för en av personalen från hotellet betalade, jag vet inte varför men det var ju snällt. Det verkar som de flesta i personalen går till detta hak. Friterat bröd, ångbakat bröd och sojamjölk serverades för övrigt också.

Apropå mat så har jag aldrig druckit så mycket kaffe i Kina som denna resa. Varje dag skulle jag påstå. För tio år sedan fanns det knapp kaffe i detta land. Men den kulturella utvecklingen gå som sagt framåt och jag får väl utvecklas med den…

  • Comments(2)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post42