Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

On the streets of Kaifeng

ReseblogPosted by HP Nilsson 27 May, 2012 15:21

Fredag den 25 maj 2012

Idag blev det en lång runda på stan. Som en annan drogmissbrukare ’lyckades’ jag lite passande få in caféet i rutten. Buddisttempel och Taoisttempel. Snygga och välskötta, annars är ett tempel ett tempel. Jag har sett hundratals. Jag hittade också en kyrka i lite ortodox stil. Multikulturellt som sagt. Det myllrar av gatukök och restauranger. Ingen serverar ris! Konstigt ställe, det har blivit mycket nudlar nu. Inte så mycket chili, mer neutral smak, lite sött och surt, och mycket kött.

Bröllopsfölje på den trasiga gatan i morse. Gigantisk limousin, mattor av smällare, massa blomströssel och en lite paradorkester som spelade utanför restaurangen. Påkostat. Kinesisk musik är ganska rolig, påminner om vår västerländska harmonik och stämföring men melodierna är lite bakvända och slutar ofta där man tror de skall börja. Blåsinstrumenten är råa och gnälliga och man spelar gärna lite snett, kinesisk blues på nåt sätt. Antagligen spelar man otempererat.

Jag börjar få lite kris med laundry, ingen tvättservice häromkring. Klart det måste finnas någonstans. Det går inte att tvätta på rummet heller för fönsterna går inte att öppna och det finns inga möjligheter att torka. Fick köpa en t-shirt i en av modebutikerna.

Apropå det är det fortfarande vanligt med t-skirts med engelsk text på. Vanligen rappakalja och jag tror ingen läser vad det står. En tröja hade texten 'Anarchy is the solution' - man kan ju bli arresterad för sånt här i landet! I Huangshan hade en av tjejerna i baren texten 'Swedish fashion... nånting'. Jag påpekade att jag kom från det landet och hon sa "oh, läser du texten!?"

Vandrade lite på nattmarknaden ikväll. Jag fick fly lite hastigt från ett tehus, tror det var en bordell och dom försökte skinna mig på pengar.

Inget speciellt spännande annars med Kaifeng. Jag har funderat på att ta mig norrut mot bergen men samtidigt ligger jag stategiskt bra till, mitt på järnvägen mot Xian som är mitt delmål för att nå Ningxia. Sparar nog en massa konstiga byten att ta mig dit direkt.

Lördag 26 maj 2012

Soligt. Varmt och svettigt idag. Nåt konstigt med solen som nästan står i zenit. Det har varit mulet nästan varje dag hittills så jag har inte haft riktig koll men så långt söderut är vi ju inte. Kanske medelhavsnivå.

Vandrat runt lite idag igen. De har flera vackra sjösystem här i gamla stan, innanför de gamla murarna. Besökte museet. Skulle egentligen dit igår men pedicabben körde mig till den historiska kejsarstaden i stället. Inte så svårt att förstå ’museum’ egentligen. När jag skulle därifrån tillbaka till mitt hotell ville ingen köra mig överhuvudtaget. Gav väl för lite inkomst. Dumma Henan-bor! Pratar illa också, grötigt som om dom var fulla.

De är roliga med sina biljettsystem. Inträdet till museét var fritt men man fick ändå vänta på att biljettluckan öppnade, så fick man en gratisbiljett bara för att lämna den ifrån sig igen en tio sekunder senare. Så lustigt meningslöst. Säkert intressanta utställningar men tyvärr var all text på kinesiska – utom några skyltar med ’No Photo’.

Kaifeng, med betoning på första stavelsen, är som sagt en gammal huvudstad från Norra Song- dynastin, 900-1000-talet. En kort period förvisso men ändå en kejsarstad och naturligtvis finns det brons- och keramikfynd som är både äldre och yngre. Sidenvägen gick ända hit under en period. Här fanns dubbla stadsmurar och dubbla vallgravar med vattenflöden från Gula Floden, en viktig handelsväg. Och en Kejsarstad i staden såklart. Innersta muren är intakt, eller snarare rekonstruerad, och som sagt finns det rikligt med vackra vattendrag här fortfarande.

Nyheter: Hittade plötsligt ’CCTV News’ på teven, bland alla 68 kanaler. Kina har infört ett ’Greencard’ för prominenta utlänningar vilket ses som en utveckling i att öppna landet mot omvärlden. Mycket diskussioner om den Europeiska utvecklingen – det är det antagligen där hemma också - ser ju inte så bra ut. Kina är sura för att USA säljer vapen till Taiwan och USA är sura för att kineserna inte släpper sin valuta fri. Konflikten med Filippinerna hettar till sig.

Lång intervju med nån ny politiker från Burma, som egentligen heter Myanmar. Kineserna har varit förutseende och har redan djupa försänkningar i landet. Etniska kineser äger det mesta i Burma, kinesiska bolag har byggt vägar och försett landet med alla vardagliga förnödenheter, möjligen förutom bilar - stolar, bord, elkablar, glödlampor, porslin - allt är kinesiskt. Kinesiska regimen har också undvikit öppen konflikt med landet. Så nu när den politiska isen lossnat lite är det bara att vrida på kranarna…Nu försöker Hillary etablera kontakter i landet men fattar inte att tåget kört för länge sedan.

Nu åker jag baklänges i historien. Snabba ryck, fick en biljett till Xian ikväll, den föregående huvudstaden - från Han och Tang dynastin. Kort varsel men fick en hardsleeper mot förmodan. Tack för det. Mellanslafen denna gång.

  • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post47