Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Muren runt på 80 minuter

ReseblogPosted by HP Nilsson 27 May, 2012 23:14

Söndag 27 maj 2012

Anlände till Xian kl 4 i morse. Faktiskt en 20 minuter sent. Hade en plan att ta mig till ett hostel vid södra stadsporten. Tog bara tio minuter att ta sig i full fart genom hela stan med taxi vid denna tidpunkt. Och det fanns plats på hemmet. Ett mycket charmigt gammalt gårdshus med stenväggar och massiva trämöbler som rustats upp för att passa backpackers, inte minst moderna kineser. Vinrankor av plast i taket, röda lanternor, snidade träfönster, bar, WiFi, kaffe, varmvatten… och laundry! Högsta grad kris nu. 9 kronor för en maskin, 1 krona för tvättmedlet. Best choice enligt guideboken. Tror jag säkert.

Apropå backpackers är det konstagt att kineserna, som släpar på så mycket hela tiden, inte minst på tågen – inte har några ryggsäckar! Plastpåsar, pappkartonger, rissäckar, dramaten-vagnar, tunnor – allt släpar dom på tågen. Svårt att greppa och hopplöst att stuva. Ser man en kines med ryggsäck kommer han troligen från Hong Kong.

Sovit halva dagen. För varmt att gå ut. Ätit på någon kinesisk fastfood-kedja i närheten. Dricker kaffe, röker, snackar med ett tyskt par, internettar. Laundrar så klart.

Xian, eller området kring i alla fall, är födelseplatsen för kejsarstaten, Qin dynastin, 221 BC. Området, som tangerar Gula Floden, har dock varit väsentlig del av hela kinas förhistoria och tidiga dynastier. Tre gånger var jag här en gång. Den första gången gjorde jag det man skall göra här, besöka terrakotta-armen och sånt. Andra gången var det en avstamp mot sidenvägen för det var här, i huvudstaden, den slutade. Här finns White Goose Pagoda från Tang-dynastin där de buddistiska dokumenten, som anlände via sidenvägen, samlades. Läs gärna ’Journey to West’ som handlar om sidenvägen, en kinesisk kassiker från 1600-talet, underhållande, crazy, fantasy, dokumentär och historisk. Allt på en gång. Nu tredje gången jag är här är det som sagt mest en transit-punkt.

Idag är Xian huvudstad i Shaanxi. En provins med ca 40 miljoner varav drygt 8 miljoner i huvudstaden (2010). Ingen tror väl dock på officiella siffror längre. Densiteten är 180 inv/km2 (Sverige har 20). Här är ett omfattande jordbruk, 11 miljoner ton säd, bomull, olja och te produceras årligen och lika mycket frukt (2006). Kol, olja och gas-produktionen rankas på 4:e plats i landet. I provinsen finns sedan 90-talet dessutom ett par ’hi-tech areas’ som rankas bland de främsta i landet, men vad det innebär framgår inte. Xian bildar också en slags handels triangel med Chongqing och Chengdu, två riktiga megastäder inom rimligt avstånd . Ja, ingen vettig människa är väl intresserad av sånna uppgifter men poängen är att detta är en av de mer utvecklade delarna av landet. Utlänningar förekommer så pass ofta att även om man höjer ett ögonbryn eller två väcker man ingen större uppståndelse.

En annan sak provinsen är känd för är en av de största jordbävningarna någonsin då 800,000 omkom. Vi pratar då om 1500-talet. Ja, det är väl ingen som är intresserad av sådant heller.

Lagom till att skymningen började lägga sig tog jag mig samman och promenerade bort till stadsporten, hyrde en cykel och cyklade ett varv runt hela stadsmuren. Ganska meningslöst kanske men ändå en merit, inte vem som helst som cyklar runt på Xians stadsmur en söndagkväll. Blev ett gäng mur-foton så klart.

Här är nattmarknad bara ett kvarter bort. Jag har aldrig varit i denna delen av stan - de mer kända ’muslimska kvarteren’ ligger i centrala delarna av Xian, nära Trum- och Klocktornet och förefaller mycket mer turistiska. Grillosen ligger tung och de koleldade wokspisarna bokstavligen sprutar eld. Alldeles utmärkt avslutning på en meningslös dag.

  • Comments(1)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post48