Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Berg och dalar

ReseblogPosted by HP Nilsson 31 May, 2012 20:27

Onsdag den 30 maj 2012

Det blev en sista kopp kaffe och fem cigg till frukost på gästhuset innan jag tog mig till busstationen. Inte ens taxichauffören hittade dit fattade jag och efter något varv i staden hamnade jag på longdistansstationen i alla fall. Men jag har faktiskt bra flyt med bussarna för en halvtimme senare gick den. Sex timmar till Guyuan.

Ett par amerikanska språkstudenter lämnade också i dag. De skulle till Tibet. Tydligen har det varit några självbränningar där i dagarna och läget är nog mer spänt än någonsin. Lycka till. En av anledningarna till att de är här är att i Staterna är det nu så många kinesiska gäststudenter att lärarna behöver lära sig kinesiska. Nån slags konstig omvänd integrering. De här killarna hade dock blivit hookta på livet här och tänkte nog stanna för gott.

Passerade bergen i västra Shaanxi med fantastiska dalgångar. Bergssluttningarna är nästan helt terrasserade. Tyder väl på långvarigt kulturbruk här. Blandad småskalig odling. Många bergsväggar har hålrum som förfaller ha utgjort boningar och en del tycks fortfarande användas.

NingXia har alltid varit kinesiskt bortsett från 900-1200-talet då tibetanska tanguter utropade en egen stat i området, XiXia. Dess korta historia är rörig och staten föll slutligen när mongolerna anföll – och indirekt blev området således kinesiskt igen. Så var den ordningen återställd.

XiXias största bidrag till världshistorien är väl just att det var den första civilisationen som Djingis erövrade - ett hjältedåd i sig vilket bör nämnas, då man anföll genom öknen vilket var fullständigt oväntat och otänkbart. Även idag för området en ytterst anonym tillvaro och jag har aldrig hört en nyhet därifrån, inte ens en liten naturkatastrof eller gruvras.

Idag är NingXia en autonom provins och hemvist för Hui. Sägs det - i verkligheten är faktiskt Han-kineserna i majoritet. Hui är ett samlingsnamn på turkisk-arabiska kineser som härstammar från sidenvägens förbindelser. Begreppet tycks mest vara en konstruktion för de finns idag överallt hela landet och gemensamt tycks mest vara deras muslimska tro, deras avsky för fläskkött och de små runda vita mössorna. ...och shis-kebab såklart.

Muslimsk mat- och kulturvaror är en stor business här men det förfaller som man utvecklar området i rask takt på många områden. Lite lustigt har bland annat de kinesiska oljebolagen investerat i stora druvplantager för vinproduktion här. Olja som olja kanske…

Här i Guyuan är det i alla fall muslimskt även om jag såg någon pagoda i utkanten av staden. En av de få gånger jag har haft problem att få hotellrum, tre hotell var fulla. Vad sysslar dom med här? Till slut hjälpte en taxichaufför mig. Rent och snyggt hotellrum, ett av de bästa jag haft, för 180kr. Internet på rummet.

  • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post51