Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Bröd och hällristningar

ReseblogPosted by HP Nilsson 03 Jun, 2012 22:45

Söndag 3 juni 2012

Ningxia är ett ganska trevligt område. Multietnisk, avslappnat, ganska billigt och ovanligt fräscha hotell. Varierad mat och chili’n smakar chili. I Anhui och Henan tyckte jag maten var ganska mesigt. Frukost på mitt stamhak. Svart rissoppa (ibland är den vit, ibland gul), te-kokt ägg och ett gäng fyllda degknyten. 4 kr.

Trafikpolisen är väldigt närvarande överallt i Kina. Det är vanligt med polisburar i större vägkorsningar. Patrullerande bilar och motorcyklar har alltid blåljusen på. Sällan de gör någonting emellertid. Polisen i Kina heter ’Gong An’, vilket ungefär betyder ’det allmänna lugnet',eller 'public peace’. Bara deras närvaro funkar nog ganska bra. När jag nyss haffade en taxi i en vägkorsning, på väg till busstationen, kom en patrullbil precis efter och anmärkte i megafonen att man inte fick stanna så nära korsningen (eller nåt), på trottoaren gick däremot bra, så var det inte mer med det. Jag tänker på sverige där det anses fruktansvärt kriminellt om man råkar cykla på gångstigen.

Flytet fortsätter. Tio minuter efter att jag kom till stationen gick bussen. Bussarna går frekvent men detta var dessutom en expressbuss, modell modernare. 2 timmar till huvudstaden. Jag har tidigare nämnt att busstationer i Kina är som flygplatser. Nu har man även infört säkerhetsinstruktioner enligt flygmodell. Fasten seatbelts at takeoff, håll reda på nödutgångarna, stuva bagaget säkert på hyllorna och man får (numera?) inte ta med pistoler, ammunition, oljefat, radioaktiva ämnen eller kärnvapen ombord. Levande höns eller grisar sägs det inget om… Dessutom visas alltid film på bussarna, precis som på flyget. Varierande kvallité. Ofta lite buskis-humor över dem, ibland Jackie Chan, häromdagen nån amerikans action, dubbad på kinesiska såklart.

Hotellrum i Old Town på Trumtornsgatan, igen. Norra delen av gatan denna gång. Västerut har man byggt en ny industrialiserad stadsdel. Satsade på lite högre standard eftersom priserna ändå är moderata. Mycket snygga och fräscha rum. Faktum är att staden upplevs ganska snygg och fräsch för att vara kinesisk. Själva trumtornet ligger bara en svensk kortruff härifrån. Inte lika imponerande som i Xian förståss och jag tror inte det är öppet för besök. Södra delen av gatan är gågata med alla modebutiker.

Jag hittade marknadsgatan nåt kvarter härifrån i riktig orientalisk stil. Grönsaker och köttstycken i långa trånga rader. Och bröd… långa, korta, breda, tunna, runda, tjocka, fula och gulliga. Muslimskt uppenbarligen. Det är något heligt och maniskt med deras bröd. Jag föredrar trots allt ris.

Besökte provinsmuseet. Jättelik nybyggd monumental byggnad. Taxichauffören visste inte ens att det fanns. Ningxia präglas av Gula Floden som gör en krök norröver genom provinsen. Floden har alltid varit en grogrund för mänsklig aktivitet och är en viktig del av kinesisk fornhistoria. Främst är YinChuan känd för XiXias konungagravar samt ett bergsområde med stenristningar, typ våra hällristningar men mycket äldre.

En hel avdelning av museet är tillägnat dessa ristningar men på kinesiskt vis är dateringen lite diffus. Gammalt och förhistoriskt sägs det, någonstans nämns att de är från slutet av äldre stenåldern. Vad nu kinesisk stenålder innebär. Kanske svårt att datera helt enkelt. Det finns ristningar av tigrar, hundar, solgudar, hjortar, jägare och … en alien! Spänningen stiger.

  • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post55