Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Gammalt som Nytt

ReseblogPosted by HP Nilsson 09 Jun, 2012 12:34

Fredag 8 juni 2012

Så är jag i en ny provins, Shanxi - inte att förväxla med Shaanxi, grannprovinsen västerut. Det är huvudsakligen kineser som bor här. Ganska tätbefolkad, 210 inv/km2. Provinsen ligger i centrala delarna av landet och får väl betraktas som typisk kinesisk men härskades ett tag av turkiska stammar. Ekonomin kunde varit bättre. BNP per capita ligger på medelnivå för Kina, sämre än Ningxia faktiskt. Kolproduktion och annan tung industri är den stora grejen här.

Här i utkanten av staden där jag bor är ganska slitet. Det är väl egentligen typiskt kinesiskt men det märks att utvecklingen är lite efter här i provinsen. Trottoarerna är så trasiga och smutsiga och det är knappt man kan gå på dom. Det kan man ändå i och för sig inte för det är fullt med parkerade bilar, fruktstånd, grillkök och skräphögar i vägen ändå. Här finns trånga hutonger och gamla bostadshus och massor av mat.

Jag beslöt att ta en promenad in mot centrum under eftermiddagen för att orientera mig. Datong, med betoningen på första stavelsen, är ändå inte riktigt vad jag föreställt mig. Det hade framgått att man förra året renoverade lite i centrum, men det borde varit klart nu. Inte alls! Nu håller man på att riva ALLTING innanför stadsmurarna! Själva stadsmuren, av imponerande storlek, restaureras också och den gamla lermuren täcks nu med tegel. (Här räcker det alltså inte med betong utan det krävs murbruk och tegelstenar också.)

Följden är att hela norra delen är avspärrad och man fick gå en lång omväg i ökenvärmen, runt muren för att komma in i centrum. Hamnade mitt i skolavslutningarna dessutom förstod jag. Mängder med folk, föräldrar, släktingar, ungar, poliser samt motorcyklar och bilar. Eftersom Storgatan var avspärrad gick dessutom all ordinarie trafik på sidogatorna. Sicken röra! Men sååå vida pass kinesiskt!

Tja, Old Town – där fanns ju inte så mycket att se där anyway. Mer än rivningsmassor och grävskopor. Jag satte mig på trottoarkanten vid sidan om en gammal kines och så satt vi där tysta och begrundade spektaklet. Jag tror han uppskattade min närvaro. Som en slags sympati.

Meningen är att man skall bygga upp pittoreska småhus i gammal stil, så som staden en gång såg ut. Detta är en paradox i den kinesiska utvecklingen, dock inte helt ovanlig. Först river man allt gammalt och bygger nytt. Sen river man allt det nya och bygger upp det gamla igen! …Som om man skulle riva Lugnet i Malmö och bygga små gathus där (Reepalu, Slatan och Percy Nilsson kunde bo, ingen annan lär ha råd).

Ett gammalt tempel hittade jag dock. I bästa buddhistiska stil. Ming-arkitektur, välvda tak, drakar på takåsarna och en vacker innergård med en vattendam med bro över. När man tittade två gånger satt emellertid en halvmåne på taket! En moské! Sicken kulturkrock, jag har aldrig sett detta förut.

Ett par andra konkreta fynd gjorde jag också på denna vandring. Jag hittade ett mer centralt hotell för samma pris och skall flytta imorgon. Inte för att det är något fel med mitt nuvarande men det saknar shangwang, internet. Mobilen funkar inte här i Shanxi och någon kommunikation med omvärlden får man ju ha.

Mitt luktsinne lyckades också spåra bokstäverna COFFEE på en husvägg och på vägen hem slank jag in där. Ibland blir det lite konstigt - man kan ju inte vara säker så jag frågade artigt ”Ni you kafei, ma” och fick till svar ”Yes, we have”. Ombytta roller…

  • Comments(3)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post60