Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Jordnötter och tempel

ReseblogPosted by HP Nilsson 11 Jun, 2012 00:17

Söndag 10 juni 2012

Åt brunch på min lunchrestaurang igen. Man får ett beställningslista att fylla i, allt på kinesiska. Nästan omöjligt att känna igen något. De har lärt mig beställa ris med nötkött. Beställde nån extra smårätt på måfå. Visade sig vara jordnötter marinerade med svart vinäger. Ny sensation! Man lär sig alltid något nytt.

För nån vecka sedan hade de roligt åt mig i en småstad. Jag satt på restaurangen och åt, så frågade dom om jag kunde läsa vad som stod på vägmenyn. Nja, nudlar och nöt/kött var väl det mesta jag kunde utläsa sådär direkt. Degknyten kanske. Jag förstod att dom sedan pratade om mig. Dom tyckte det var lustigt med en som reste runt på landsbygden i ett främmande land och bara kunde dessa tre ord. Men det säger väl något om vad som är väsentligt här i landet.

Det blev mer historia idag. Åkte åt nordost till XuanKong Si, the Hanging Monastery i Hengshan bergen några kilometer från Hunyuan. XuanKong är en unik tempelkonstruktion som formligen hänger 75 meter upp på klippväggen. Den lär innehålla element från både taoismen, konfucianismen och buddhismen även om det inte är lätt för en lekman att urskilja. Även denna attraktion härstammar från Norra Wei, omvälvningarnas tid, men vissa justeringar har väl gjorts genom åren. Det sägs att Wei-kejsaren medvetet skapade en multikulturell helig plats för att skapa enighet bland olika etniska grupper. Vackra tak, knarrande golv och trånga passager kännetecknar annars templet. Långa ekstockar stöttar framsidan som lianer mot bergväggen. En ståtlig syn. Informationen om templet är dock påtagligt mager.

Udda diskussion. För några veckor sedan hände en tragisk olycka i Hangzhou. En busschaufför blev dödligt skadad av en projektil som for in genom vindrutan. Jag fattade aldrig riktigt vad som hände. Han lyckades emellertid stanna bussen och rädda passagerarna innan han dog. Allt blev filmat av bevakningskameran. Han blev hyllad som en hjälte av hundratals taxi- och busschaufförer på gatorna vilket väckte frågan om varför man egentligen kände sådant behov att skapa hjältar. Detta väckte i sin tur en diskussion om varför kineserna ofta anses så ohjälpsamma och hänsynslösa.

Det är väl lite att ta i, jag har aldrig tyckt att kineserna är speciellt ohjälpsamma men visst undviker de att blanda sig i andras liv om det inte är nödvändig. Poliser och biljettkassörskor smilar knappast i onödan. De är inte otrevliga heller för den delen. Självupptagenheten märks i trafiken och i biljettkön också. Men när det verkligen behövs så visst är de hjälpsamma.

Man menade att den genomsnittlige kinesen fortfarande, trots den ekonomiska tillväxt, har det ganska skralt och man är väldigt trångbodd. Konkurensen från alla andra kineser är stenhård, vilket inte minst märks i skolorna och i karriären. Man har fullt upp med sitt eget liv helt enkelt. Såklart. Inte så mycket utrymme för pjosk. Inget konstigt med det. Frågan väcktes i alla fall. Behövs en ny kinesisk ’patriotism’?

  • Comments(0)//aroundtheworld.hpnilsson.se/#post62