Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Tankar en regnig dag (del 3)

ReseblogPosted by HP Nilsson 28 May, 2012 20:48

Måndag 28 maj 2012

Chillar. Jag har ju faktiskt semester. Alla är ense om att detta är nog det mysigaste hostel i Kina. Just nu spelar de blandad kvalitetsjazz i högtalarna, nytt och gammalt, och jag har beställt en Cointreau till kaffet.

Jag dricker annars inte mycket på dessa resor. Finns liksom ingen anledning och det kan vara hälsosamt att hålla sig skärpt. Ölen är absolut helt okey, om någon undrar. Ganska svensk kvalité. Spriten måste man däremot vara hängiven kinaresenär för att inta… Men den river gott i halsen.

Regnar idag. Blev plötsligen lite nervös för min laundry som hängt på tork på taket sedan igår, men nån av ’de små flickorna’ har hänsynsfull plockat in att tvätt under tak. Jag tror de bor i en dorm på taket. Gjort lite reseach om NingXia. Försökte hitta kartbilder på Google att ladda i mobilen men det var ganska magert resultat. Borde köpt biljett idag men jag kan inte bestämma vart jag skall så det får bli imorgon.

Gick bort till ’Stenskogsmuseét’ som ligger här i närheten. En stor tempelanläggning som sedan 1000 år har varit en samlingsplats för historiska steninskriptioner. Därav namnet, Stenskogen. Mycket från Tang-epoken såklart men och äldre och yngre. Här finns texter om Konfucius, taoismen, buddismen och en udda tavla om nestorianerna. De var de första kristna, syrier, som kom till Kina på 600-talet. Jag har nu förstått att de blev utfrusna ur den kristna församlingen på 400-talet då de hävdade att Kristus var till hälften människa. Det trodde ju jag också men vad begriper jag om sådant. Jag vill minnas att även Marco Polo skrev om nestorianska bosättningar som då fortfarande fanns kvar i västra Kina. De försvann dock snart därefter.

En annan udda samling tavlor härhör från en aktad kalligraf från Tangperioden, ’Zhang the Mad’. Den förklarande texten lyder: ”När han druckit sitt vin grät han och vandrade vilt omkring. Sen fattade han sin pensel och svepte fritt och obehindrat utan att förlora mönstret”. En sann konstnär, lite Vida Pass.

Får bli nattmarknaden ikväll igen.

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by marianne 29 May, 2012 17:09

Roa dej du, huset står kvar i samma skick som när du for, det kolla vi igår. Och allt står i blom.