Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Klockor och torn

ReseblogPosted by HP Nilsson 29 May, 2012 19:40

Tisdag den 29 maj 2012

Har haft svårt att bestämma vart jag skall. Väl på väg mot biljettkontoret ändrade jag mig igen. Jag stannar till i en mindre stad i södra Ningxia, Guyuan. Fick fråga på gästhuset hur man enklast kommer dit. Knappt dom hört talas om stället. Det blir buss i alla fall, inte från långdistans-stationen utan från någon station här i närheten. Tur jag frågade. Behöver således ingen biljett och kunde lika gärna stuckit idag. Nu tvättar jag i stället och är hel-laundrad i alla fall. Var lite kris med pengar ett tag. Mina bankkort funkade inte i middags men det löste sig ikväll. Jag tror kreditbankerna ligger nere 'nattetid', de tror väl fortfarande att det bara är folk i västvärlden som använder pengar.

Varmt idag, går knappt att vara ute. Tog en promenad in åt stan och besökte trumtornet. Hundratals svalor och bor under takåsen, tornsvalor får man väl tro. Har nog inte varit där förut, missade trumuppträdet så jag fick gå dit en gång till. Tja, inte så där väldigt intressant. Blev en obligatorisk runda i de muslimska kvarteren istället när jag ändå var i närheten. Busslaster med dumma turister.

Trumtornet bildar ett par med Klocktornet. Här möter gammalt nytt. Klocktornet står mitt i en femfilig rondell där Norra/Södra Storgatan möter Västra/Östra Storgatan. I fonden ligger ett jättelikt shoppingcenter och framför en chick boutique-gata. Och en liten park såklart, lite brunbränd såhär års. En underjordisk passage tar en till tornet.

Båda tornen är från slutet av 1300-talet, strax efter att mongolerna blev avpolleterade, och är byggda i typisk Ming-stil. Alla städer med självaktning har ett klock- och trumtorn. De deklarerade gryning och solnedgång men varnade säkert också vid fara – bränder, anfall och sånna saker. En äldre klocka, från 700-talet, finns på stenmuseét och väger 6 ton. Coolt! En sån skulle man haft.

Stadsplaneringen i Xian är intressant. Kartbilden utgör ett nästan perfekt rutnät med gator in nord-sydlig och öst-västlig rikting. Som en modernt anlagd amerikansk stad. Xians gatunät är emellertid några tusen år gammalt och amerikanarna ligger hopplöst långt efter. Ha!

Det blev ingen nattmarknad igår, det spöregnade och alla hade gått hem. Blev muslimsk hamburgare, dvs ett gäng grillspett instoppade i ett pitabröd samt wokade nudlar med ägg och kött ikväll istället. 25 spänn in alles.

Kvarteren här vid muren är konstnärskvarter, med stenskogen i centrum. Massor av konst - kalligrafi, traditionella tuschmålningar men också moderna oljemålningar. Jag insåg att det som är turist- och souvenirgata på dagen på natten omvandlas till en dunkel matmarknad.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.