Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Buddagrottor

ReseblogPosted by HP Nilsson 31 May, 2012 20:33

Torsdag 31 maj 2012

Buddagrottorna

Här i Guyuan rustas det flitigt. Det märks att man försöker få fart på staden. Nyöppnade butiker ligger i långa rader utmed gatorna här i centrum. Lite längre bort byggs bostadshus. I Kina bygger man städer i samma takt som vi bygger villakvarter. Vem fan blandar all betong? Trafiken är ganska lente och man får inte köra i mer är 40 km/tim. Utlänningar finns inte här överhuvudtaget.

Även om det är muslimska trakter ser man bara enstaka män med sina vita kalotter och nästan inga kvinnor med hucklen. En del har små blåa mössor istället. Rondellen är smyckad med tibetanska bönevimplar, på kullen ligger en buddistisk pagoda och taxichauffören hade en kungakrona med kors på som lyckosymbol i bilen. Jag lyckades inte reda ut vad det stod för.

Idag gjorde jag en liten utflykt till ett bergsområde med buddhagrottor, XumiShan. För att komma dit tar man lokalbussen till SanLing en timme norrut. Därifrån nån mil ut i terrängen. Inte så lätt att reda ut de här lokalbussarna, hotellpersonalen fick hjälpta mig att stoppa rätt buss. Inte så svårt att ta sig till grottorna när man väl kommit till SanLing, problemet insåg jag var att ta sig tillbaka. En taxichaufför hjälpte mig dock genom det hela.

Ganska torrt i markerna här ute. Man förstod dock att det regnar ymnigt ibland för vägarna dikas omsorgsfullt ut och på sluttningarna har man gjutna vattenfällor som leder undan vattenmassorna. Rader med träd håller också på att planteras ut med vägarna, man har väl problem med jorderosion och kanske sandstormar. Ända bort i Peking besväras man nu av dessa stormar.

Det blev många trappsteg igen. Massor med hålrum i bergsväggen med buddhastatyer. Tyvärr var skyltningen dålig och ingen information alls på engelska. Enligt uppgift skall de äldsta figurerna härstamma från Sui och Tang, det vill säga från 600-talet och framåt. Kan väl stämma, det motsvarar grottorna i Tianshui och Mogau i grannprovinsen Gansu.

En del av hålrummen var dock tomma, kanske artefakterna är stulna eller förhoppningsvis på renovering. Många figurer hade trasiga ansikten vilket kan bero på vittring naturligtvis men också muslimsk framfart. Enligt dom får man ju inte avbilda ansikten. Men dock var många statyer i förvånansvärt gott skick och till och med en del färg satt kvar sedan förra millenniet. Kronan på verket är en 23 meter Buddha inhuggen i bergväggen. Trots allt får man tro att detta avsides komplex legat utanför fokus för muslimsk och kulturrevolutioners framfart.

Förutom mig fanns bara ett gäng på tre kineser som besökte området. Man förstod dock att något var på gång för området hade rustats upp med en stor parkeringsplats och modern entrébyggnad, souvenirförsäljarna var redan på plats och hela anläggningen välstädad och utrustad med skräpkorgar.

Ja, Guyuan är inte så upphetsande i sig, just another chinese town, men en skön avstickare för imorgon skall jag till turistparadiset Zhongwei.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.