Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Sanddyner

ReseblogPosted by HP Nilsson 02 Jun, 2012 21:37

Lördag den 2 juni 2012

Utflykt till Shapotou i utkanten av Tenggeröknen och vid stranden av Gula Floden. Lokalbussen går ända dit ut, ca 45 min väster om Zhongwei. Taxichaufförerna slåss om att få köra en dit. Dom tror att alla utlänningar har obegränsat med pengar. Redan igår när jag anlände med full packning ville en kille köra mig direkt till öknen. Va fan tror dom? Får man lov att packa upp först? Bussen funkade utmärkt, 4 spänn.

I grunden är det ett reseach-center för öken-vetenskap men har också blivit en turistfälla med sandboarding, linbanor, rafting och bungy-jump. Jag tog en kamelritt upp för sandkullarna men det fick räcka med det. Man kan göra längre kamelturer inåt öknen och tälta där men jag har gjort det förut och kan klara mig utan denna gång. Tiden börjar gå och jag satsar på YinChuan istället.

Forskningscentret anlades på 50-talet. Tydligen var redan Mao bekymrad över utvecklingen. Med den globala uppvärmningen är ämnet ju mer aktuellt än någonsin. Den mesta texten var på kinesiska så klart men det framgick i alla fall att nästan 20 % av Kina består av öken. Quite a bit.

Tillbaka här i Zhongwei kan man bara konstatera att det är mycket musik i omlopp. Pensionärsorkestern håller på att jamma fortfarande och på torget är det nån tjej från XinJiang, tror jag, som har dansuppvisning i traditionell dress. Ingen vill ha dricks…

Utelivet frodas, hela centrum är ett stort Lilla Torg med hundratals restauranger - nudlar, rismat, grillspett och degknyten. Och öl såklart.

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by HP Nilsson 03 Jun, 2012 23:01

Jag gillar ju inte öl men det har nog blivit en Tsingdao.

Posted by Per 02 Jun, 2012 23:04

Är det Tsing Tao öl som du dricker?