Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Rena öknen

ReseblogPosted by HP Nilsson 04 Jun, 2012 22:46

Måndag den 4 juni 2012

Det blev en ganska hård dag. Varmt som fan. Prognosen säger att det skall bli oväder morgon, brukar inte stämma i och för sig, men jag tänkte lika bra att komma loss idag. Har gjort en rundtur till tre platser väster om staden. Hotellchefen kan lite engelska och hjälpte mig deala med taxichaufförerna. 400 kwai för en heldag, helt okay tycker jag, guideboken föreslog 300 men är lite inaktuell, chauffören verkade också nöjd. Det är väl bra business? Det hade inte gått att genomföra med lokalbussar på en dag och nu fick jag en ’guide’ också på köpet.

Förlåt att jag tjatar. Men på väg ut ur staden slås jag återigen av – satan vad dom bygger. Hela förstäder växer upp som svampar ur jorden. Det känns som någon spelar nåt dataspel, typ Sim City. Man trycker på en knapp som så växer det upp en stad på några sekunder. Hur hinner man dra alla elkablar, planera vattenförsörjningen och gräver ner avlopp? Och VEM FAN BLANDAR ALL BETONG!

Hur som helst. Först besökte jag ’Western Film Studios’, en filmstad ute i öknen. Egentligen två städer, en Ming-stad och en Qing-stad. En mängd kinesiska filmer har spelats in här och jag tror Harry Potter varit här en sväng också. Ganska stor anläggning om än i lite befintligt skick. Här kunde man också beskåda gamla möbler, scenkläder och filmposters. Jag har tidigare varit i en liknande filmstad utanför Dunhuang i Gobiöknen. Rätt så kul upplevelse och levandegör historien på nåt sätt.

Kinesisk TV visar mängder med ganska usla såpor på sina 68 kanaler - vanligen baserade på kungfu-historier från Ming/Qing med vackra prinsessor och onda trollkarlar. Alternativt krigsserier från kinesisk-japanska kriget eller det påföljande inbördeskriget. Jag förstår inte vilket. Många av dessa har säkert sin upprinnelse här också.

Det finns några usla sjukhus-och polissåpor också för den delen. Annars visar de bara nyheter eller 'Ensam singel söker fru', typ. Kanal 6 visar tennis hela tiden men kanal 9 visar faktiskt bra naturprogram. Överlag är TV-utbudet är alltså MINST lika uselt som hemma! (CCTV News, som är engelskspråkig, hittar man sällan på apparaterna, ingen är väl intresserad av ställa in den.) Kineserna kan ju annars göra ganska bra film, suggestiva och vardagsnära, som fransk film på nåt sätt, långt ifrån amerikansk glamourfilm.

Därefter besökte jag hällristningarna i Helan-bergen. Torrt område. Berget är kalt och ogästvänligt och på platån framför växer bara lite låga gröna buskar. Ett litet museum ingick i biljettpriset. De hade faktiskt hällristningar från Sverige också i en monter. Helanbergen är en barriär mot öknen och de mongoliska stäpperna och var länge ett naturligt skydd för bosättningarna vid Gula Floden. Det hjälpte ju inte i längden dock. Några alien såg jag inte.

Till slut besökte vi XiXias kejsargravar. Ett litet museum ingick här också med berättelser från XiXias historia och arkeologiska fynd från området. Idag är gravarna bara några lerhögar men ursprungligen täcktes de av en träfasad i buddhistisk stil. Den största är 23 meter hög. Sammanlagt finns en 200 gravar i området. Man har dock bara tillträde till de tre största. Trots skicket är det en imponerande känsla att få se dem och man känner historians vingslag.

Det blev en 7 timmars tripp i ökenhettan och både jag och chauffören var slitna när vi kom hem. Ömma fötter och lår. Men nöjda.

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by HP Nilsson 05 Jun, 2012 08:58

Brockornas drömland absolut. Men här räcker nog inte några brockor, här måste betongen vara tvångsblandad.

Posted by HP Nilsson 05 Jun, 2012 08:55

Jo,jag har förstått att det är uselt väder hemma. Här har dom lovar uselt väder också men det ser dåligt ut med det. Jag har förstått att det är uselt med ekonomin också, igår var det tummen ner för EU, men jag förstod inte vad de pratade om.Kwai är motsvarande våra 'spänn', yuan är som en 'krona', dvs det är samma sak och används lika mycket. Stavas faktiskt 'Kuai' ser jag just.

Posted by marianne 05 Jun, 2012 04:07

Det känns overkligt med ökenhetta - här är det inte många plusgrader, blåsigt sen en vecka tillbaka. Ska tydl fortsätta så här, men det blir nog sommar igen tills du kommer hem?!

Posted by Per 05 Jun, 2012 02:40

Vem blandar all betongen? Brockan, såklart.Kwai? Finns det en myntsort till förutom yuan?