Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

I'm just waitin for a train

ReseblogPosted by HP Nilsson 09 Jun, 2012 12:23

Torsdag 7 juni 2012

Lite mellandag idag. Checkade ut kl 12 och hade nästan tolv timmar att slå ihjäl. Strosat på gatorna, suttit och läst i parkerna, vandrat upp till 11 våningen i pagodan i Västra Templet. Fin utsikt. Och druckit kaffe på Napoli. Om någon undrar var caféet ligger följer man bara Minzu Street norrut och bara ett par hundra meter norr om Beijing Donglu ligger det på vänster sida. (Det finns faktiskt nämnt i guideboken upptäckte jag i efterhand men med fullständigt fel adress.)

Jag minns när jag var i en liten by Afrika. Där kom en ensam åsna gående på bygatan rakt genom centrum och med bestämda steg fortsatte han ut ur byn på andra hållet. Så undrade jag stilla: Var fan kom han ifrån - och vet han verkligen vart han är på väg? Kineserna tittar på mig lika undrande. Blond, långhårig och okammad, med en sliten solhatt, barfota i sandaler, slinker lite random in på ett hak, fimpar på golvet och sörplar i mig en nudelsoppa som vilken kines som helst, men kan ingen kinesiska. Och försvinner sen ut på gatan igen.

I Xian är man väl van vid backpackers som beter sig konstigt. Men här i Ningxia har man inget begrepp om vad det är överhuvudtaget. Knappt man har någon inhemsk turism. Dom kanske tror jag är - en amerikansk spion?- en engelsk författare som skall skriva nedlåtande artiklar om landet? Kanske det var en Alien i alla fall?! Han från hällristningen…

Flickan dom guidade mig bland stenåldersfossilerna i går tyckte i alla fall att det var en ära att få guida mig. Det ryktades att en amerikan varit där förra månaden, men han pratade flytande kinesiska.

Nyheter: Afghanistan och dess president, som är lide trött på amerikanska drönar- attacker och NATOs misslyckade säkerhetspolitik, önskar ett närmare samarbete med med Kina, inte minst i kampen mot terrorism. Dom har ju ett gemensamt intresse i detta. Kina vill dessutom säkert öppna handelsvägarna från Kashgar, på sikt. Euron diskuteras mycket flitigt. ’Shanghai Coorporation Organization (SCO)’, en organisation med medlemmar från stora delar av Asien (USA ville men fick inte vara med!), diskuterar djupare samarbete både inom ekonomi, politik och säkerhet. Och… En ny Sidenväg planeras som skall nå ända fram till Europa! Lite nordligare sträckning genom Kazakstan och norr om Kaspiska havet. Ingen trafik med kameler denna gång utan med snabbtåg. Kinesiska och ryska.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.