Around the world

Around the world

Om denna blog

På denna blog reflekterar jag dels över händelser som jag finner intrerssanta runt om i världen och dels lämnar jag här reseskildringar från mina resor.

Innanför Murarna

ReseblogPosted by HP Nilsson 11 Jun, 2012 22:43

Måndag den 11 juni 2012

Sista dagen på min resa kan man säga. Reser till Beijing imorgon och kanske shoppa lite. Inte gjort så mycket idag. Studerat lite kinesiska, lite sent kanske.

Jag har också funderat på om kineser är otrevliga eller inte. Dom är väl olika till personen helt enkelt, precis som vi. Nere i Gula Bergen tycke killen på hotellet att jag var den hövligaste människan han träffat. En överdrift hoppas jag, men visst försöker jag vara vänlig. Är man artig och visar respekt blir man också artigt bemött. Jag träffade en tjej som hade alla förutfattade meningar om kineser man kan ha och tyckte också att hon blivit mycket otrevligt bemött. Men det är ju klart att med den attityden blir man väl också likvärdigt bemött...

Städerskor och serveringspersonal är sådana kineserna gärna sparkar på och skriker efter. De uppskattar därför extra att man hälsar på dem och tackar för servicen, vilket är ganska naturligt för en svensk. Ibland blir det faktiskt lite för mycket. När man handlar i butiken där hemma betalar man och så tackar man när man får växel tillbaka. Så dumt egentligen, varför tackar man för att man får tillbaka sina egna pengar? I Kina blir det bara konstigt, det finns liksom inget att tacka för. Dom skall väl vara glada att jag handlar i deras affär kanske rent av?

Ett viktigt trick är däremot att om man tar emot någonting, pengar, visitkort eller liknande skall man ta emot det med BÅDA händerna. Speciellt om de ger med båda händerna. Det upplevs mycket hövligt och är ett tecken på stor respekt. Och kanske extra mycket om en utlänning visar sig insatt i deras kultur och beter sig så kinesiskt.

Vandrat en sista runda i staden. Varmt som fan. Dom river verkligen allting innanför murarna. En krans på 100 meter utanför muren också. Undrar vad det skall bli där, ringväg kanske. Skulle inte förvåna mig om dom grävde en vallgrav.

Inne i centrum pågår nybygge för fullt av gamla låghus. Uppenbart att ingen skall bo där. Inte många i alla fall, hyrorna måste bli astronomiska. Alla som bott här lär väl vara tvångsförflyttade till de nya bostadskomplexen i utkanten av staden. Innerstaden kommer nog att bli en extrem turistanläggning. Det finns något liknande kvarter i Chengdu, och nu i Peking också, söder om Tiananmen square. Här blir det en hel stad. Vad skall dom fylla den med? Det hade varit intressant att komma hit om ett par år.

Besökte trumtornet. Såklart. Lite risigt skick men charmigt. Ett Taoist-tempel hittade jag också i centrum, betydligt mer påkostad finish. Taoismen är som jag tidigare sagt lite suspekt. Det sägs att den bottnar i Laoze’s texter om Tao (egentligen ’Dao’ – Vägen - ) från 500-talet BC. Men han skrev ju mer om allmänna filosofiska frågor. Taoismen vill jag minnas kom till genom någon feodalkung som ville göra sig märkvärdig och satte ihop en religion av gammal kinesisk mytologi, lite mystisism och lite visa ord. Rena soppan tycker jag och jag förstår inte vad det går ut på. Jag blir inte klokare när jag försöker läsa om det. Inget illa menat med det. Den har ändå sin charm på nåt sett och Taoismen har tidvis varit en stor rörelse inom landet och har som sagt fortfarande en trogen skara anhängare.

Dom är seriösa i alla fall. Inga fuskbyggen. De gamla Ming-husen har en stomme av betong, lite komiskt, och taksluten dekoreras mycket omsorgsfullt av konstnärer. Till och med lite bladguld har dom kostat på sig tror jag.

Västra delen av staden är redan uppbyggd och där finns nu modebutiker och discomusik i de nygamla minghusen som är uppbyggda kring ett centrum som heter Röda Torget. Antikt-Kommunism-Kapitalism. Sicken kulturblandning! Men såå vida pass kinesiskt…

  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by HP Nilsson 12 Jun, 2012 08:23

Skarpsint att upptäcka 'fingret'. Jag ville inte kommentera det. Sverige suger i fotboll men en Zoegas är väl inte fel. Skall köpa cymbaler i morgon, eller nåt.

Posted by Per 12 Jun, 2012 07:17

Varför visar gubben på bilden under grävskopan, långfingret?Är det åt långnäsade turister?Ja du HP, nu är det roliga slut och du kommer hem till den svenska trista vardagen igen. Borta bra men hemma...Du är i.a.f. välkommen hem så får vi väl träffas över en redig Zoegas. Jag tycker att din blogg har varit en liten resa vid min monitor, underbar och trevlig.Tidvis har jag fått lite besuttet intryck av dina skildringar.Jag kollar din hemresa på flightradarn. Take care.